Puan vermedi·426 syf.····Okunma: 14 Haziran 2024 17:02 16. yüzyılda Kameron Polonya'dan çıkıp İstanbul ve Anadolu'ya yaptığı 2 yıllık seferin ardından Viyana'ya dönen bir Alman seyyah, gözlem yaptığı şeyleri kaleme almıştır.
Türkleri gözlemleyen bu seyyah abartmayı çok seviyor bence abartma sebebi Türklere karşı olan ön yargısı. Yazar, Hristiyanlara Türklerin kötü davrandıklarını, zorla vergi aldıklarını, köle gibi kullandıklarını, Hristiyanları Müslüman yapmak için zorla sünnet girişiminde bulunduklarını, onları gevur diye aşağıladıklarını, yaktıklarını yazıyor. Bazıları doğru olabilir ama hepsinin öyle olduğu kanaatinde değilim ki bizim ahidname denen gayrimüslim topluluklara verilen hakların belgesi var bu Fatih Sultan Mehmet'in politikasıydı. İstanbul'u gözlemleyen yazar camileri ve kervansarayları beğenmiş bu kadar fakiri bu şekilde Osmanlı Devletinin doyurduğuna şaşırmış bu Hristiyan ülkelerde yapılmaz bu kadar açı doyuramayız diye pozitif eleştiride de bulunmuştur.
Türklerin hiçbir iş yapmaya özen göstermediği Türklerin çalışmayı değil köle kullanmayı sevdiğini belirtmiştir. En çok yoğurt ve süt ürünleri tükettiğini, yemek yapmaktan anlamadığımızı, kadınların sadece el işi yaparak evde oturduklarını, Türklerin ibadetlerini nasıl yaptıklarını, şarap içmediğimizi ve yapmayı da beceremediğimizi, ama şarabı bulduğumuz yerde de aşırı derecede içip sarhoş olduğumuzu gözlemlemiştir.
Ev ve konut yapımında ki tarzımızı hiç beğenmeyen yazar üstüne geçmiş tarihlerden kalan kiliseleri de tahrip ettiğimizi ve taşlarını söküp mezar taşı yaptığımızı yazmış.
Osmanlı Devletinde günlük hayatta insanların '' Kadı '' dan korktuğunu dile getirmiştir.
Eğer bir kişi şarap içip yakalanır ise ona 100,200,300 sopa vurulur ya da eşeğe ters yatırılıp bindirilip kuyruğundan tutarak sokaklarda dolaştırıldığını gözlemlemiş. ( ilk defa duydum )
Türkler hakkında aynı konularda hem olumlu hem olumsuz konuşarak kendi içinde de çok çatışma yaşamış ben kitabı normal buldum okumanızı tavsiye ederim. Anlatmadığım bir çok komik olay da var okuyup tecrübe etmeniz dileğiyle.