Sovyet Edebiyatı Üzerine
2024 41. kitabı
Dünya Barış Konseyi üyeliğine seçilen;Komünist Parti üyesi olmadığı halde komünist komplo suçlamasıyla demokratik İsviçre Federal Mahkemesi tarafından yargılan ve 1951 yılında Lenin Barış Nişanı ödülü alan yazar Andre Bonnard;burjuva bir ailenin çocuğu idi. Bir antik Yunan uygarlığı uzmanının han gi sıfatla Sovyet edebiyatından söz edeceğini insan kuşkusuz biraz şaşırarak kendi kendisine soracaktır.Bu gerçekte, tam anlamıyla bir eski Yunan uygarlığı uz manı olma sıfatından kaynaklanır.Biricik konusu insan,onun durumu ve gücü olan bir edebiyatın dünyasında yaşayan birinin,bir zamanlar eski Yunan hümaniz amasının yapmış olduğu gibi,kendi sırası gelince gücümüzü çoğaltmaya düşünce ve edimlerimizi beslemeye yetenekli bir insanın düşüncesini zamanımıza öneren bir edebiyatın çağdaş dünyada var olup olmadığını kendi kendine sormaktan baş ka yapabileceği bir şey yoktur. Yunan hümanizması hep mirasçılar ara dı.Yüzyıllar boyunca her defasında hep geçici mirasçılar buldu.Çünkü sürekli olarak aşılmak hümanizmanın ayırıcı ni tebliğidir.Sovyet dünyası çağımıza insa nın yeni bir çehresini onarmak iddiasında İnsanın yeni bir çehresi neyin nesidir,de peri ve önemi nedir?Kimse buna kayıtsız kalamaz.Ben bu yeni çehreyi tanımak istedim.Sovyet edebiyatını bize önerdiği bu yeni insan konusunda elden gerip inceledim. Andre Bonnard
Sovyet Edebiyatı ÜzerineAndre Bonnard · Evrensel Basım Yayın · 20124 okunma