Sahip olmak ya da olmak.
2024 5. kitabı
Okunma: 25 Haziran 2024 17:19
Erich Fromm adlı psikanalitist beyefendinin, kendinden öncegelen bazı düşünür, filozof ve sosyologların değindiği yeni bir insan varoluşu üzerine kitabıdır. Bu kitabı düz okur yazarlık sınıfından çıkarak, kendimizi zaman zaman biyoloji, fizik, kimya ve bilimum bu tarz bilim alanları üzerinde düşünürken bulmamız gerektiğini düşünüyorum. Söylemeliyim ki bu kitabın herhangi bir incelemesi, bu kitap için yeterli bir inceleme olmamakla birlikte, bu kitap da aslında bu varoluş biçimlerinin tam olarak aktarılabildiği yeterli bir kitap değildir. Günümüz şartlarında tekrar yazılacak olsa bu kitap -bence- daha uzun olurdu. Çünkü kitaptan sonra geldiğimiz konum belki de kitaptan yüz yıl öncesinde bile olabilir. Bazı konu başlıklarında mutlaka ikincil kaynaklara veyahut en azından vikipediye el uzatılmalı çünkü bazı konular düşünmenin ötesinde günlük hayattaki pratiklere dokunmakta. Bazı yeni kavramların ve düşünürleri ifade ettiği bölümlerde düşünürlerin tam olarak neyi savunduğunu anlamak bu kitabı daha işlevsel hâle getiriyor. Neydim, ne oldum? durumunu bire bir her sayfada hissettirebilen bu kitabı benimle tanıştırdığı için sevgili Eşim Ayşe Çelik 'e teşekkürlerimi sunuyorum.
Sahip Olmak ya da OlmakErich Fromm · Say Yayınları · 20154,749 okunma