2023 31. kitabı
Okunma: 14 Temmuz 2023 14:15
Belgesel roman tarzında yazdığı Mükellefiyet romanında Metin Köse Zonguldak ve civar bölgelerde Dilaver Paşa Nizamnamesi ile on üç ile elli yaşları arasındaki erkeklerin zorla madende çalıştırılmasını konu alır. Roman Ahmet başkarakteri ekseninde köylülerin kanun zoruyla madende çalıştırılması, zorluklar, çavuş ve eşkıyanın zulmü, madendeki kazılar, göçük, grizu, eşkıya ve jandarma ortaklığı ile maaşlarının gasp edilmesi ve nihayetinde ölümler gibi konuları ele alarak doğrusal bir anlatım tarzıyla anlatır. Olaylara karşı karakter dönüşümü yaşayan Ahmet artık haksızlık karşısında duramayan ve başkaldırıyı temsil eden bir kişiliğe dönüşür. Karakter çözümlemeleri kapsamlı, nesneleri uygun, izleği belirgin bir eser. Roman dili yöresel ağız kaynaklı okuyucuyu biraz zorlasa da anlatım akıcı. Madencilerin zorlu yaşam koşulları ve çaresizliklerini işlediği için kesinlikle okunmaya değer bir roman. Romanın devamı sayılabilecek 2. Mükellefiyet döneminin anlatıldığı “Göldağı” romanını da okuma listeme ekledim.
MükellefiyetMetin Köse · Doğan Kitap · 201026 okunma