2024 31. kitabı
Okunma: 27 Haziran 2024 00:08
ZADİG Yazar: Voltaire "Bir masumu mahkûm etmektense, bir suçlunun serbest kalması tehlikesini göze almak yeğdir." ✧ VE FELAKETLER HEP İYİ İNSANLARIN BAŞINA GELİYOR.. ♡ Herkese Merhaba Bugün sizlere aydınlanma Çağı düşünürlerinden Voltaire'in felsefi romanı Zadig 'in yorumu ile geldim. Kitapta doğruluktan sapmayan bilge bir adamın başına gelenlerin öyküsüne konuk oluyoruz. Büyük bir zenginliğe, bunun sonucu olarak da geniş bir dost çevresine sahip olan Zadig, içten ve soylu bir yüreğe sahipti. Lakin erdemli, iyi niyetli, zeki ve ahlaklı bir insan olan Zadig'in başına, bir insanı mükemmel kılabilecek tüm bu özelliklerinden dolayı pek çok felaket gelecek ve daha ilk sayfalarda öğrendiği bir haberle acısı onu neredeyse mezara sokacak kadar üzecektir. Böylece Zadig, çok bilgili olmanın çoğu zaman ne kadar tehlikeli olduğunu görecek ve tekrar fırsat düşerse gördüklerini söylememeye kendi kendine söz verecektir. Böylece Zadig, mutlu olmanın o kadar da zor olmadığına inanmaya başlar ve Babil'den kaçmak zorunda kalır. Sevdiği kadının peşinden yollara düşer ve her yerde zulümle, kötülüklerle karşılaşsa da bunlardan bir şekilde sıyrılmayı başarır.. Her seferinde "Sonunda mutlu oldum!" diyordu. Ama her seferinde yine yanılıyor ve aldanıyordu.. "Başkaları kadar kötü olsaydım, onlar kadar mutlu olurdum." diyecek kadar.. Yer yer de kendisine zulmeden Tanrı 'ya gizliden sitem edecek kadar.. Vee son olarak yolu bir keşiş 'le kesişir.. Mutluluğu arayan bu adamın karşısına ne yazık ki hep haksızlık ve adaletsizlikler çıkar. Peki, yaşadığı deneyimler yazgının anlamını bulmasını sağlayacak mı dersiniz? Erdem arayışı üzerine yazılmış güzel ve masalsı bir metin.. Severek okudum Bu tür kitapları okumayı sevenlere tavsiye ederim Sevgiyle kalın
ZadigVoltaire · Alfa Yayınları · 20211,991 okunma