2024 3. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2024 23:46
Çizgili pijamalı çocuk Kitabı nasıl anlatacağımı bilmiyorum. Dehşet derecede mükemmeldi. Fakat bu kitabın çocuk kitabı kategorisine koymalarını anlayamadım. Çünkü kitap çok derin ve her yaş grubunun okuması gerektiğini düşünüyorum. Savaşın yıkıcılığını her sayfada hissettim. Özellikle kitabı bu dönemde okumak beni daha da derinden hissetmeye sevk etti. Şu an devam eden Gazze katliamı bu kitapta anlatılmış sanki..Ve ne yazık ki benim de etrafımda olmak üzere katliamı umursamayan,oradaki insanların vahşice öldürülmesini sadece bir haber olarak algılayan,insanların aç,susuz,donmak üzere olmasını boşveren insanlarla dolu. Bu kitabı böyle bir zamanda okumak çok önemliydi benim için. Bir umut bu kitabı okursak belki biraz da olsa oradaki savaşı düşünmeye çalışırız. Belki elimizden çok büyük bir şey gelmiyor ama en azından savaşı farkedip, elimizden gelen herşeyi yapmalıyız. Kitaptaki Shmuel oradaki çocuklardan sedece bir tanesi. Ve orada binlercesi var.. Tekrar kitaba dönecek olursak uzun zamandır alıntılarıyla,düşünceleriyle kalbimi kıran bir hikayeye rastlamamıştım. Kitaba, kitap diye bahsetmek istemiyorum şayet din,dil,ırk yüzünden yapılan zulümler hala devam etmekte. Bu hikâye birçok insanın duyamadığımız çığlığı.. Savaşın acımasızlığı,yıkıcılığı her bir satırda bir çığlık gibi yankılandı zihnimde. Oysaki kitap bir farkındalığı ele almak için yazılmamalıydı. Çünkü böyle bir konu olmamalı;sırf dinler,ırklar farklı diye bu zülüm,vahşet,savaş,cehalet olmamalıydı. Ama ne yazık ki bu mümkün değil. Üstelik sadece savaşın acımasızlığını değil;insanların acımasızlığını da gördüm. Hoş savaşı da insanlar yaratmıyor muydu zaten? Şu anda da dünyada büyük bir özgürlük sıkıntısı varken bu kavram kime ve neye göre doğru ki. Özgürlük;başka insanların özgürlüğünü kısıtlamadan yapılabilecek şeylerdir. Kendi seçtiğiniz dini görüşü yaşarken başka insanların özgürlüğünü kısıtlamadan yaşamak çok mu zor? Kesinlikle değil,fakat insan bile denilemeyecek vaziyette olan insanlar bunu anlamakta güçlük çekiyorlar. Okurken gerçekten binbir duyguyu bir arada yaşadım. Kitabın konusundan bahsetmek istemiyorum. Sadece kalbi kendinden büyük iki çocukla bir yolculuğa çıkacağınızı bilin yeter. Bu yolculuk sizi çok etkileyecek. Üzecek,kalbinizi kıracak belki de çığlık çığlığa kalmak isteyeceksiniz,ya da kendinizden utanacaksınız. Ben öyle hissettim çünkü. Şu deyimle koca koca insanların aklına bile getirmediği duyguları bu iki çocuk öyle bir düşünmüş ki. İnsan olmak için,empati kurabilmek,şevkat gösterebilmek,ince düşünmek,sevgi,saygıyı öğrenebilmek için büyümek gerekmez. Çoğu insan büyümesine rağmen bu saydıklarımın hiçbirini yapamıyor. Bu maceranın size tokat gibi çarpıcağına o kadar eminim ki. Çok fazla şey öğreneceksiniz. Belki de duygularınız,düşünceleriniz,hisleriniz pekişecek. Bu kitabı okuyun. Ayrıca kitabın bir filmi de varmış. Ben henüz izleyemedim fakat en kısa sürede izleyeceğim. Filmi izleyenlerin neredeyse hepsi ağladığını söylüyorlar. Açıkçası fevkalade olan bu kitabın filmini izlemeyi sabırsızlıkla bekliyorum. Umarım en kısa sürede izleyebilirim. Ve sizde bazı şeylerin farkına varmak,savaşla,insanlarla bir kez daha yüzleşmek istiyorsanız beklemeyin ve okuyun! Kesinlikle pişman olmayacaksınız. Buna garanti veririm. Ve umarım ki savaşsız,mutlu,umutlu,sağlıklı günleri de görebiliriz. İyi günler diliyorum!
Çizgili Pijamalı ÇocukJohn Boyne · Tudem Yayınları · 202150,6bin okunma
Çok güzel bir yorumdu. Bu kitabı okuduktan sonra böylesine derin düşünmemiştim.
O.
Teşekkür ederim🤗