1- Okul bir fabrikadır; birbirinin benzeri insanlar yetiştirmek üzere kurulmuştur ve o amaçla çalışır. 2- Su hastaysa zaman içinde sudaki balıklar da hasta olur. Tek tek balıkları iyileştirmeye çalışmak iyi bir strateji değildir. Suyun kirliliğiyle ilgilenmek ve suyun kirliliğine öncelik vererek bu duruma çare bulmak gerektiğini söylerim. 3- Eğitimin kalitesi hiçbir zaman öğretmenin kalitesini aşamaz. Okul, öğretmenleri kadar iyi olabilir; ne fazla ne eksik. Eğitimin en güçlü aktörü öğretmendir. Okulun bahçesi, spor salonu, laboratuvarları, teknik donanımı ne kadar iyi olursa olsun, öğretmen iyi değilse, okul iyi eğitim veremez. Her öğretmen, öğrenciyi güçlü bir şekilde etkileme potansiyeline sahiptir. Öğretmenin bu gizil gücünün farkına varılmasını istiyorum ve bu kitabı bu amaçla yazdım. Öğretmenin gücü, toplumun geleceğine yön verir; bunun farkına varılmasını önemsiyorum 4- Öğretmen, aslında her biri saklı, potansiyel bir rezerv olan öğrencilerini açığa çıkaran bir maden mühendisi olmalı. Sınıfın en akıllı ve en yaramaz çocukları bilinir, diğer rezervler hep saklı kalır. İşte öğretmen asıl bu öğrencileri ortaya çıkaran olmalıdır! 5- Çocuğun ara sıra gerginlik ve korku ortamlarında kalması onun hayatı tanıması ve bu durumlarda ne yapacağını öğrenmesi bakımından önemlidir. O nedenle başa çıkılabilecek, altından kalkılabilecek musibetler en önemli hayat dersleri olarak bilinir. Bu yüzden anne ve babanın çocuklarını yaşamdan tümüyle koruyucu bir tavır içinde olmaları doğru bir tavır değildir. Çocukların zorluklarla baş etmeyi öğrenmesi başka bir şeydir, otorite karşısında korkup sinmesi başka bir şey. Aradaki farkı bilmek, eğitim yönünden çok önemlidir. 6- Ne sorusu öğretmenin sınıfta öğreteceği içeriği belirler. Nasıl sorusu öğretmenin sınıftaki öğretim tarzını belirler. Niçin sorusu eğitim felsefesiyle, öğretmenin niyetiyle ilgilidir. 7- Tanımadığın, bilmediğin, ilişki kuramadığın bir çocuğa asla tek bir şey öğretemezsin. Ben ilk kez bir sınıfın dersine girdiğimde önce onlardan kendileriyle ilgili bir yazı yazmalarını istiyorum. Nasıl bir hayatları var, aile ortamları nasıl, özel durumları var mı? Kısaca karşımdaki kim? Nasıl biri? 8- Beni en çok arıza tipler (öğrenciler :d) sever. Çünkü onları, o herkesin çok sevdiği örnek öğrenciler kadar çok severim. Tam da bu sebeple hiç disiplin sorunu yaşamam, çünkü benim dersimde hatırım için susarlar. Bence bu işin sırrı, öğrenciyi tanımak ve ona değer vermek.. Bir Türkçe Öğretmeninin Notları... 9- "Sanıyorduk ki Finlandiya, öğretmen adaylarını akademik olarak başarılı öğrenciler arasından seçiyor. Kitabı okuyunca anlıyoruz ki bu doğru değil. Özgür Bolat'ın aktardığı gibi; "Finlandiya'da öğretmen adayları akademik olarak en iyi öğrenciler arasından seçilmiyor. Öğretmen adaylarında takım çalışması, meslek aşkı, iletişim becerisi, karakter gibi farklı özellikler aranıyor. Kişinin doğası, öğretmenliğe ne kadar uygun ona bakılıyor." 10- Bir de anne babanın, çocuğun yanında öğretmeni eleştirmesi konusu var. Ben bunu çok yanlış buluyorum. Anne babasının saygı göstermediği kişiye çocuk da saygı göstermez. Ben her zaman öğretmenlerini çocuklarıma överim, onun iyi taraflarını anlatırım. 11- Kendisiyle yarış hâlinde olmasını önemsemeyen ve onu sürekli diğer çocuklarla kıyaslayan bir aile ortamında büyüyen bir çocuk, daha küçükken kendini diğerleriyle kıyaslayarak ne kadar başarılı olduğuna karar vermeye başlar. Bu yolla şöyle bir kanı çocuğun içine yerleşir: "Başarılı olup olmadığım konusunda ben karar veremem, beni diğerleriyle kıyaslayan annem babam karar verir." 12- Fukuyama ekonomiyi "modern kabul görme mücadelesinin gerçekleştiği bir arena" olarak görüyor. 13- Değerli öğretmen okurlarım size bir öneride bulunmak istiyorum. Bunu yaparken umarım sınırlarımı aştığımı düşünmezsiniz. Ben öğretmen olarak öğrencilerimle dinleme ve sohbet içinde olmak için şöyle bir yöntem izlerdim. Her dönemin başında onların benden beklentilerini öğrenmek için bana bir mektup yazmalarını ister ve aşağıdaki soruyu sorardım: Bana "iyi bir öğretmen" diyebilmeniz için nasıl biri olmamı, konuşmamı ve davranmamı isterdiniz? İsimlerini belirtmeden yazacakları mektupta her birinden bu sorunun cevabını öğrenirdim. Ayrıca her dönemin sonunda öğrencilerimin bana ayrı bir mektup daha yazmalarını ve aşağıdaki sorularımı cevaplamalarını isterdim: 1. Öğretmen olarak neleri iyi yapıyorum? Beğendiğiniz şeyleri örnekleyerek yazın. 2. Öğretmen olarak sizce neleri daha iyi yapabilirim? Onları da lütfen örnekleyerek yazın. 3. İyi bir insan olarak yetişmenizde ve gelişmenizde benim dersim ve öğretmenliğim size nasıl daha faydalı hâle gelebilir? Bunun doğrusu yanlışı yok; aklınıza gelen önerilerinizi lütfen açıkça yazın.