·132 syf.····Okunma: 01 Temmuz 2024 10:43 "İmparatorluğu bölmek ve Türkler'le Kürtler arasın da bir kardeş harbine sebebiyet vermek için Kürtler'i İngiliz himayesi altında müstakil bir Kürdistan kurma planına iştirak etmek üzere tahrik ettiler. İleri sürdükleri tez imparatorluğun nasıl olsa dağılmaya mahkum olduğudur. Bu teşeb büslerini tahakkuk ettirmek için büyük paralar harcadılar, hertürlü casusluğa başvurdular hatta derhal hafiyeler gönderdiler. Bu suretle Noel isimli bir İngiliz subayı uzun bir zaman Diyarbakır'da gayretler
sarf etti ve faaliyetlerinde hertürlü sahtekarlık ve aldatmaya başvurdu. Fakat bizim Kürt vatandaşlanmız hazırlanan komplonun farkına vararak onu ve vicdanlarını parayla satan diğer bir grup haini o muhitten kovdular. Diyarbakır faaliyetlerinde sukutu hayale uğramış olan Mr. Noel Bedirhan kabilesine mansıb ve para vererek ikna ettiği fakat Kamuran, Celadet ve Diyarbakırlı Cemil Paşazade Ekrem gibi hısımları arasında hiç itibarı olmayan bir grup maceraperestle Malatya'ya gitti. Burada müstakil 'bir Kürdistan kurulması yolundaki teşebbüslerini aynı zamanda Bedirhan kabilesine mensup kaymakam Kamil Bey'le teşriki mesai yaparak tekrarladı. Diğer taraftan, yalnız kendi menfaatlerini düşünen Dahiliye Vekili Adil Bey'in, aynı zamanda yine sadece kendi menfaatini düşünen ve milli hareket ve bUhassa Sivas kongresi aleyhinde tedbirler alan Harıbiye Vekili Şefik Paşa'nın bir aleti olan Harput valisi Galip Bey'le birleşti ve kendisi ve arkadaştan "memleketi işgal edecekler, hemen silahlara" diye feryatlara başladılar. Bu suretle bizim saf Kürt vatandaşlarımızın ayaklanmasını tahrik etmek istediler. Bu bahis planın üç gayesi vardı : Kürtler'in menfaat duygularını canlandırmak, milli kuvvetleri imha etmek ve aynı memleketin evlatları arasında bir mücadele ve kan dökmeğe sebep olmak. Suikastı tertipleyenler tasarladıkları faciaya Halil Bey'in, postayı yağma ettiği söylenen bir grup eşkiyayı takip edeceği bahanesiyle istettiği askerlerden bir kısmını da dahil etmekten çekinmediler (Bu hadiseye ait birkaç vesika bu muhtıraya eklenmiştir).
Bu şahıslar milli kuvvetleri küçümsemelerinin tabii neticesi olan perişanlıkla karşılaşttlar. Bu entrikaların tamamen dışında kalmış olan mahalli halk çok geçmeden bunların hakiki mahiyetini anladı ve suçluları tevkif etmek üzereydi ki onlar kaçtılar."