2024 6. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2024 11:18
Altıncı Koğuş 1892'de yayınlanan bu kısa öykü İvan Dmitriç ile Andrey Yefimıç arasında geçen felsefi tartışmayı konu alır. İvan Dmitriç deli hastanesinde varlığını sürdüren bir hastadır. Fakat geçmişte de eğitimli olması sebebiyle bir 'deliye' yaraşmayacak şekilde felsefik düşüncelere sahiptir. Bu düşüncelere ilgisi yönelen doktor Andrey Yefimıç düzenli olarak İvan Dmitriç'i ziyarete gidip,sohbet etmeye başlar. İvan Dmitriç her ne kadar yapılan bu işkenceye,adaletsizliğe tepki verse de doktor bunu felsefik gördüğü düşüncelerle karşı çıkar. Fakat sonradan yaşadığı bir takım şeyler yüzünden kendisinin 'felsefik' olarak gördüğü düşüncelerini gözden geçirir. İvan Dmitriç hayatı boyunca acılara göğüs germeye çabalamış bir insan olmasına karşın doktor Andrey Yefimıç ise hiçbir zaman büyük acılarla karşı karşıya gelmemiş birisidir. Bu yüzdendir ki acı kavramını gelip geçici,kendi düşünceleriyle şekillendirmiş olmak üzere, felsefik olarak görür. Bunu sonuna kadar inkar eden ise acıyla yoğrulmuş olan İvan Dmitriçtir. Bu karakterlerin düşünce çatışmasını bize en iyi şekilde gösteren Çehov bize muhteşem bir eser vaat etmiştir. Gerek doktora gerekse Dmitriçe katıldığımız bu felsefik düşünceler bizleri bunları düşünmeye iten birer etkendir. Acı kavramı Andrey Yefimıçe göre bir yanılgıdan ibaret gelip geçici olarak görmesi sadece boş bir felsefedir İvan Dmitriçe göre. Bunu her satırında anlamlı düşüncelerle şekillendiriyor yazar. Gerçekten okunmaya değer bir kitap olduğunu düşünüyorum. Altıncı koğuş sadece deli kavramına karşılık gelen insanların yaşamını sürdürdüğü bir koğuş değildir aslında. Bu kitaba bir şans vererek düşünce çatışmalarını,toplumun yapmış olduğu adaletsizliği,insanların kalıplaşmış olarak düşündüğü içsel düşüncelerini okuyabilirsiniz. Gerçekten etkileyici bir eser. Tavsiye ederim! İyi günler diliyorum!
Altıncı KoğuşAnton Çehov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202687,2bin okunma