Aslında bi 10 gün kadar önce bitirdiğim ancak yurt dışında olduğum için inceleme yazmaya vakit bulamadığım bu kitabın incelemesini sonunda yazabiliyorum. Şehrimde bir sahafta denk gelip merak ettiğim ancak çok da büyük ümitlerle başlamadığım bu kitap beni aslında baya şaşırttı. Bana çok şey kattığına ve gerçekten bazı şeyler konusunda düşünmeye sevk ettiğine inanıyorum.
Bu kitabı okuduktan sonra ya da okurken hep kendi hayatını ve evini düşünüyor insan. Mesela benim evimde kaç parça eşya vardır? Düşününce gerçekten çok fazla olduğu kanısına vardım. Ve üzülerek de olsa materyalist bir insan olup tüketim toplumuna ayak uydurduğumun farkına vardım. Birçoğumuz muhtemelen bu şekilde düşünecek kitabı okurken. Ve kitap bize bunun yerine çok güzel bir şey koyma fırsatı veriyor ve şöyle bir fikir ortaya atıyor: Deneyimcilik. Ve en azından ben, okurken bu fikre çok yakın hissettim. Yaşarken tabii ki para harcayacağız ama bunu eşyaya yatırdığımız zaman sürekli, etrafımızda büyük bir dağınıklık oluyor ve bu da bizi strese sokuyor. Kitapta bunu terimleştirerek "eşyada boğulmak" gibi bir isim verilmiş. Bence çok yerinde olmuş.
Kitap eşyada boğulmaktan bahsettikten sonra bize bunu değiştirebilmek için farklı fikirler sunuyor. Bu noktada da tek bir fikir üzerinde diretmeyerek bize farklı seçenekler sunması ve kendimize göre bize uyan seçeneğe karar vermemize olanak sunması bence çok güzel olmuş. Örneğin minimalizm, gönüllü sadelik, ortalama rahatlık ya da deneyimcilik gibi. Size eğer bu yaşam tarzından kurtulmak istiyorsanız benimseyebileceğiniz yaşam tarzları sunuyor. Ve bunları uygulayabileceğiniz çeşitli taktikler de mevcut kitabın sonunda.
Deneyimcilik fikri de açıkçası çok hoşuma gitti ve aklıma yattı. Ben de, biricik sevgilim Emre Erdoğmuş da gezmeyi ve yeni şeyler denemeyi çok seven insanlarız zaten. Belki de eşyalara olan bağlılığımızı azaltmayı denerken bu yolu kullanabiliriz.
Son olarak tekrar söyleyeyim, kitap benim beklentimi fazlasıyla karşıladı ve çok iyi bir kişisel gelişim kitabı olduğunu düşünüyorum. Okumayı düşünen herkese tavsiye ederim, bence mutlaka bir şeyler katacak.
Buraya kadar okuduysanız teşekkür ederim. Herkese iyi okumalar.