2024 29. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2024 22:09
Son dönem Avusturya İmparatorluğunun toplumsal ve sosyal işleyişini yani görüp, duyup, geçirdiklerini bir dönem anlatısı şeklinde uzun uzadıya yazıya döküyor. Değinmiş olduğu meseleler ilgi çekici bununla birlikte farklı bir milletin gelenek görenekleri ve hayat tarzı, düşünce biçimini yansıtması bakımından da ilginç bulduğum bir Zweig kitabı oldu. Dönemin eğitim, yaşam biçimi, toplumsal statü, sınıfsal ayrılıklar ve farklılıklar, kültür sanat ve eğlenceye yönelik bir milletin yani o dönemin kozmopolit Avusturya’sını resmederken aynı şekilde analizleriyle dönem üzerinden Avrupa başta olmak üzere gelecek ve geçmiş dünyanın duygu, düşünce ve yaşamıyla ilgili kıyaslamalara gidiyor. S.Zweig kendi hayatının kırılma noktaları, inandıkları uğruna vermiş olduğu mücadeleci tavrı, fikir ve düşünce biçimi, politik ve edebi duruşuyla da kendi ruhunu okuyucuya açıyor. Sosyal hayatın en mahrem noktalarına kadar alabildiğine detaycı bir giriş yapıyor ve tüm bunları görüp geçirip anlatmakla da kalmayıp her ne kadar tartışmaya açık dahi olsa kendi fikir ve yorumlarını da katarak okuyucuyla buluşturuyor.
Dünün DünyasıStefan Zweig · Ren Kitap · 20202,687 okunma