2024 4. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2024 18:54
Yaşamak... İçinde milyarlarca insan ve her biri kendine has milyarlarca hayat içeren o mücadele dolu kelime. Kitaba kapağının sadeliğinden kaynaklandığını düşündüğüm bir önyargıyla yaklaşmıştım ve yaşam üzerine bir felsefeyi ele alan bir kitap olduğunu düşünmüştüm. Ta ki arkasını okuduğumda bir hikayeden oluştuğunu fark edene kadar. Kitap Fugui adındaki bir adamın gençken yaptığı hatalar sonucu ailesiyle birlikte düştüğü sefalet dolu yaşam mücadelesini yine Fugui'nin ağzından dinlettiriyor bizlere. Fugui ve ailesinin birbirlerine karşı gösterdikleri sevgi, bağlılık ve fedakarlık; başta nefret ettiğim karakterlere karşı kalbimin yavaş yavaş yumuşamasına sebep oldu. Bir insan yaşamına sığabilecek onlarca olay sadece ailenin direnişini değil aynı zamanda o dönemin Çin'ine de ışık tutuyor. Kitabı bitirir bitirmez o dönemi araştırma isteği oluştu bende, ki genel kültür açısından oldukça güzel bi kazanım da oldu. Yazarın dili kitap boyunca inanılmaz sade ve akıcıydı, bu noktada çevirmenin de hakkını vermek lazım. Hiç çeviri bir hikaye okuyor gibi hissetmedim, tabii bunda hikayenin evrensel oluşu; bizden, hepimizden oluşunun da büyük payı olsa gerek. Kitabın en güzel yanı da buydu, sıradan bir insanın sıradan bir yaşam öyküsünün derinliklerini sadelikle yüreğimize dokundurması.. Etkileyici ve akıcı bir kitap arayışındaysanız önerimdir. İyi okumalar!
YaşamakYu Hua · Jaguar Kitap · 202670,1bin okunma