2024 3. kitabı
Okunma: 03 Temmuz 2024 21:02
"Günahlarından kaçamazsın, emin ol bulur seni.." Adalet sahiden adil midir? Agata yine ustaca bir eserle okur'un karşısına çıkmış. Yasalar, mahkemeler, suçlar, suçlu ve masumlar.. Bir de suçlu oldukları halde adalet eliyle temize çıkanlar ya da hiç adaletin karşısına çıkmayanlar. İşte burada sormalı ve sorgulamalı.. Adalet sadece yasalar mıdır? Suç ve Ceza'da Raskolnikov, vicdanı ile bir adalet mücadelesi vermişti. Burada ise suçlu oldukları halde vicdanlarını temize çıkarmış on kişiye yeniden vicdanlarının adaletiyle yargılanmaları için bir oyun oynanıyor. Ve yazar bu yargılama ve ceza işini sadece onların vicdanına bırakmıyor. Zira biliyor ki bırakırsa asla ceza almayacaklar. Agata merak, gizem ve şaşırtıcı bir sonla bizi vicdana çağırmış. Ama tehlikeli bir noktadan. Belki de Agata, bizim vicdanımızı harekete geçirirken aslında bizi deniyor da olabilir. Suçlular cezalarını çekmeli, hepimiz böyle deriz, bunu isteriz hatta bunun için savaşabiliriz de! Asıl soru, bunun nasıl olacağında saklı! Şimdi kafamda iki soru var: Adalet nedir, ne değildir? Peki adaletin işlemediği bir yerde suç işlemek ne kadar adildir? Bunu vicdanınıza bırakıyorum.
Duygu ve Düşünce
On KişiydilerAgatha Christie · Altın Kitaplar · 202143,6bin okunma