2024 10. kitabı
Ankara, Erzurum, Konya, Bursa, İstanbul. Anadolu Tarihinin dönüm noktaları, tarihe damgasını vuran beş şehir. Ankara, asırlar içinde uğradığı istilalar, üst üste yangınlar yüzünden eskiye dair pek az iz bırakmış üzerinde. Erzurum, milli mücadelenin dibacesi. Ticaret yollarının kesiştiği, tacirkerin kervanların ihtiyaçlarını karşıladığı, dinlendiği güvenilir uğrak nokta. Cihan harbiye, zelzeleyle nüfusunun çoğunu kaybetmiş buna rağmen tekrar tekrar diriliş şehir. Çifte Minare, Yakutiye ,Ulu Camii Saltuk ve Selçuk mirasları. Erzurum Lala Paşa Camii Osmanlı mirası.. Konya, Bozkırın Çocuğu. Moğol saldırıları, Haçlı Seferleri ve Bizans saldırıları rağmen ayakta dimdik kalmış Selçuklu Sultanlarının İslamı ruhuyla yeniden diriltmesiyle kaim. Sahip Ata'nın yaptırdığı İnce Minareli camii , Sırçalı medrese, Karatay Medresesi, Kubbeti Hadra tarihi şaheserlerdendir. Bursa, yeşilliğiyle bilinir. Yeşilin ve çeşmenin şehirdir. Ruhaniyetli şehirdir. Îstanbul tarih boyunca hep merkezi konumdaydı. Doğunun ve batının uğruna savaştığı şehir. Camileri, Medreseler, yaşlıları, köşkleri, köprüleri... Bizans'ın, Osmanlı'nın gözbebeği.
Beş ŞehirAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 201914,2bin okunma