2024 5. kitabı
Kuyucaklı Yusuf benim her defasında ertelediğim, her elime aldığımda şimdi bunun için hazır değilim dediğim bir kitaptı. Ta ki 2 gün önceye kadar. Artık okumalıydım dedim ve 1 günde bitirdim. Kitabı bu kadar ertelememin sebebi ise kapağındaki karakterin savaşçı izlenimi vermesi ve dolayısıyla Kurtuluş Savaşı'nı ya da eşkıyalığı anlatacak bir kitap olacağını sanmamdı. Ama tabi okuduğumda bu önyargıların yersiz olduğunu anladım. Kuyucaklı Yusuf kitabın başlarında çok haşin ve donuk bir karakter olarak anlatıldı bize ama ilerleyen süreçte, aşık olduğunu kavradıktan sonra, Yusuf'un mizacı birden değişti, tanımadığım bir adama çevrildi. Hatta sonlarına doğru daha da şaşkınlıkla okudum. Olaylara verdiği tepkiler olsun, düşünceleri olsun farklıydı bence. Yine de Muazzez ile Yusuf'un ilk başlardaki aşkları çok güzeldi. Heyecanla okuyordum her bir satırı. Fark ettiğim başka bir şey de Sabahattin Ali'nin bütün erkek karakterleri çok hassas ve savunmasız karakterler. Hep bir şeylere yetersiz hissediyorlar. Ellerinden hiçbir şey gelmiyormuş gibi davranıyorlar. Etraflarındaki insanlara da bunu yansıtıp onları kendilerinden uzaklaştırıyorlar ve buna içerleniyorlar. Belki de her karakterde kendinden bir parça veriyordur duygulu yazarımız.
Kuyucaklı YusufSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025210,5bin okunma