·644 syf.····Okunma: 04 Temmuz 2024 10:51 Kitapla ilgili sizlerle aşağıda düşüncelerimi paylaştım.
Kitap bence insanı üçe ayırıyor. Tamamen iyiler, tamamen kötüler ve iyi-kötü arasında gidip gelenler. Kitapta iyiliğin ve kötülüğün insanın her zaman kendi içinde olduğu, seçim yapmanın insanın kendi iradesinde olduğu, bazen hayat akışının, yaşanan ortamın ve çevremizdeki insanların iyi ya da kötüyü seçmede bizi etkilediği anlatılıyor. Bu açıdan bakınca iyilik ve kötülük arasındaki çatışma çok güzel anlatılmış kitapta.
Ancak kitap o kadar uzun olmasına rağmen sonu aceleye getirilmiş gibi geldi. Mesela Kate’in kitabın sonunda kendini öldürmesi çok basit geldi. Samuel Hamilton tam iyice kitapta yer almaya başlarken ölüp gitmesi, Lee’ye aşırı derecede bir bilgelik yüklenmesi, Samuel Hamilton’un çocuklarından gereksiz yere kitapta çokça bahsedilmesi. Özellikle Dessie ve Tom’dan çokça bahsedilmiştir. Aron ile Abra arasındaki aşkın yüceltilmesi ama bir anda aşkın bitmesi, Abra’nın Cal’e aşık olması kitapta en sevdiğin iki karakterden de (Abra ve Cal) beklemediğim bir davranışı oldu benim için. Aşırı derecede uzun olan bir kitapta bu anlattığım eksikliklerin daha güzel işlenerek giderilebileceğini düşünüyorum. Ama maalesef bu eksiklikler benim için kitabın mükemmel olmasını engelliyor.
Ben kitaba okumaya başlamadan önce kitabı yorumlayan birçok kişi aşırı derecede beğendiğini dile getirmişti. Ben kitabı beğendim. Ama çok çok güzel, mükemmel yazılmış diyemem. Bu benim şahsi fikrim.