Nisa Suresi 11. Ayet Tefsiri
Denilebilir ki kadın erkekten daha zayıf ve mala daha fazla muhtaç iken mirasta ki payı niçin erkeğin payının yarısı kadardır. Şunu unutmamak gerekir ki " İslam dini her zaman ihtiyaçları göz önünde bulundurmuştur. İslam'da erkeğin mali mükellefiyetleri kadından kat kat fazladır. Çocukların nafakası, tedavi masrafları, eğitim giderleri vb. masraflar erkeğe aittir. Kadının mehiri, konutu, yiyip içeceği, giyeceği ve diğer masraflari da erkeğe aittir. Kadında böyle bir sorumluluk yoktur. Kadın sadece alır fakat vermez. Verme mükellefiyeti yoktur. Külfetsiz nimete konar. İslam ona bu imtiyazı vermiştir. Kadının biriktirdiği maddi varlığını harcama zemini azdır. İnsanın yaratılışı icabı, kadının vazifeleri evin iç işleriyle ilgilidir. Evin iç işlerini yürütmek, çocuklara bakıp onları büyütmek onun vazifesidir. Buna mukabil, yine yaratılış özellikleri icabı dışişleri üstlenmek de erkeğin vazifesidir. İşte bu durum muvacehesinde erkekle kadını miras payında eşit tutmak elbette ki hakkaniyete uymamaktadır. Bu sebeple ıslahı, mirasta erkeğe iki, kadına bir pay hükmünü koymuştur. Rejimler bütündür. Bir müessesesi alınarak diğerleri nazar-ı itibare alınmadan üzerine yorum yapılamaz
Sayfa 33 - Cilt 3·Kitabı okudu
Din
1.051 Gösterim
1. Kadının evin içinde yaptığı işler keyfi olarak maddi bir değerden yoksun bırakılmıştır. 2. Kadının herhangi bir mesleğe sahip olması , başka erkeklerle muhattap olmaması nedeniyle yine aynı zihniyet tarafından yasaklanmıştır. 3. Bugün kadın artık maddi anlamda kendi ihtiyaçlarını giderecek bir işte çalışabilmektedir . O zaman bu uygulamanın ilga edilmesi gerekmektedir .
ALİ
1. Hanımefendilerimiz ve erkekler arasında ki farkı görmek için etrafınıza bakmanız yeterli olacaktır. 4 yıldır profesyonel iş hayatımda iş yetiştirme stresi baskısı altında hanımefendilerimizin sinir krizi geçirip hüngür hüngür ağladığına birçok kez şahit oldum. 2. 8 yıldır tek başına yaşayan birisi olarak elhamdülillah ev işlerine hâkimim. Ev işlerinin zahmetinin oldukça bilincindeyim. Bir erkek ne kadar yardımcı olursa olsun evin temel sorumluluğu hanımefendilerimizin omzundadir. Hem iş hayatının sorumluluğu hemde ev sorumluluğu hanımefendilerimizi yıpratmadir. Bunu doğrudan gözlemlemekteyim. Sizin iddia ettiğiniz gibi hanımefendilerimizi hapsetme gibi bir yaklaşım İslam'da bulunmamaktadır. Mahremiyet sınırları içerisinde hanımefendilerimizin kendine ait sosyal yaşamları vardır. 3. Mahremiyet sadece iş hayatında değil tüm hayatımız da dikkat etmemiz gereken bir meseledir. İş hayatında ve kamusal alanda hanımefendilerimize yönelik taciz ve rahatsız etme olaylarını saymakla bitiremeyiz. Çalıştığım birçok hanımefendi bundan yakınmakta. İslam bu kapsamda mahremiyet sınırları ile hanımefendilerimizi korumaktadır. 4. İki yüzlü olan Batı'nın oluşturduğu evrensel insan hakları beyannamesi sanırım sadece batıda ki yaşayan insanları kapsamakta. Hatırlatmak isterim ki İnsan hakları beyannamesi yazan toplumlar insanlığın yüz karası olan Dünya Savaşlarına neden oldular. Sadece 2. Dünya Savaşında 60 milyondan fazla insan öldü. Bu beyannameyi yazan toplumlar diğer yandan Cezayirde soykırım yapıyordu. Günümüzde durum farklı mi ? Tabii ki hayır. Irak'ta yapılanlar? Bosna Hersek de yapılanlar ? Filistin'de yapılanlar. Doğu Türkistan ?.