2024 37. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2024 14:40
John Steinbeck 'in bu romanı 1929 yılında Amerika da gerçekleşen ekonomik krizin ardından yaşanan Büyük Buhran' ın sonrasında meydana gelen verimsiz ve artık bir kazanç sağlanamayacak topraklardan göç eden binlerce insanı konu edinen bir başyapıttır. Bu insanlar arasından Oklahamalı bir ailenin Kaliforniyaya iş bulmak için yaptıkları göçten bahseder. Aslında yazar bir aile üzerinden örnek vererek o dönemde neler yaşanmış veyahut Ekonomik Bunalımın ardından yaşanan toplumsal karmaşalar, iş bulmak için verilen çabalar, bu olayların birey üzerinde etkisine çokça romanda değinir. John Steinbeck sadece o dönemin şartlarını ya da yaşanan olayları anlatmakla kalmayıp yer yer dönemin Amerikasına da eleştiriler yapıyor.. Üslup ve dil konusunda ise roman sürükleyici, akıcı, sağlam ve etkileyici dili yönüyle eseri bir üst aşamaya çıkartmaktadır. Son olarak kitapın bir bölümünden alıntı : "Kuramlar değişip yıkıldığında ya da ulusal, dinsel, ekonomik düşüncenin dar, karanlık yolları, okullar, felsefeler, gelişip parçalandıklarında insan kimi zaman acıya, kimi zaman yanılgıya düşerek ileri doğru uzanmaya çalışır. Öne doğru bir adım atınca, geri kayabilir ; ama yalnızca yarım bir adımdır, asla tam bir geri adım değil. Bunu söyleyebilir, bilebilirsiniz. Siyah uçaklardan pazar yerlerinin üstüne bombalar atıldığında, mahkumlar domuzlar gibi öldürüldüğünde, ezilen vücutlar tozun içinde sürüklendiğinde, bundan emin olabilirsiniz. Eğer ileri doğru bir adım atılmasaydı, bu yolda çekilen acılar canlı olmasaydı bombalar düşmez, boğazlar kesilmezdi. Bombaların artık düşmediği ama bombacıların hala yaşadıkları dönemden korkun. Çünkü her bomba, savaş ruhunun ölmediğinin kanıtıdır. "
Gazap ÜzümleriJohn Steinbeck · Sel Yayınları · 202045,7bin okunma
1.165 Gösterim