Pek çok tefsirde Kuran'ı Kerim'in kendisine benzer sureler getirme konusundaki meydan okumasına karşı herhangi bir teşebbüs olmadığına dair beyanlar mevcuttur. Eğer bu bilgisizlikten kaynaklanıyor ise müfessir için büyük bir eksiklik olarak değerlendirilir ve eserin tamamına belli açılardan gölge düşürür. Yahut bu bir görmezden gelme ya da bu durumu kapatma isteğinden dolayı kaynaklanıyorsa da; bu da en avami açıdan Kuran'ı Kerim'e güvenmemekle eşdeğer görülebilir ki; çok tehlikeli bir durum oluşturur. Numan Çakır elimdeki doktora tezinde bazı teknik konularda bilgiler verdikten sonra Kuran'ı Kerim'i taklif teşebbüslerini derlemiştir. Bu eser vasıtası ile kalitelerinden bağımsız olarak ne kadar çok teşebbüsün mevcut olduğunu öğrenmekteyiz.
Konu ile ilgili teknik terimler:
İ'caz: Kur'an'ın sahip olduğu edebi üstünlük ve muhteva zenginliği sebebiyle beşer gücünü aşması ve benzerini getirmekten beşeri aciz bırakmasıdır.
Tehaddi:Kur'an'ın kendisinin Allah kelamı olduğunu söyleyerek bütün inkarcıları onun benzerini getirmeye çağırması ve onların bunu yapmaktan aciz olduklarını söyleyerek meydan okumasıdır.
Mu'araza: Birinin Kur'an'ın benzerini getirmek amacıyla bir cümle inşa ederek onun Kur'an ayetlerinin benzeri ve onlarla aynı özelliklere sahip olduğunu iddia etmesidir.
Mucize ve tehaddi ilişkisi
Tehaddi bulunan mucizeler:Peygamber, nübüvvetinin doğruluğuna şahit olması için kendisini yalanlayan inkarcılara bu mucizeleri getirir; onları onun benzerini getirmeye çağırır ve buna güç yetiremeyeceklerini söyleyerek onlara meydan okur. Hz.Salih'in devesi, Hz. Musa'nın asası bunlardan bazılarıdır.
Tehaddi bulunmayan mucizeler:Peygamber, bu tür mucizeleri kendisine inananlara gösterir. Onlar Peygambere inandıklarına göre, onlara neden meydan okunsun ki?Bu mucizelerdeki maksat müminlere maddi- manevi olarak destek vermektir.
Hicri I.yy taklit teşebbüsünde bulunan kimseler
Nadr b. Haris
Müseylime
Tuleyha b. Huveylid el-Esedi
Abdullah b. Sa'd b.Ebi Serh
Secah bint Haris
Mu'araza örneği, Müseyleme Fil suresi ile Karia ve Hakka suresinin üslubunu taklit etmiştir:
"Fil, fil nedir, filin ne olduğunu nereden bileceksin?..."
Ve daha sonraki yıllarda bu işe girişen pek çok kimse.
Numan Çakır kitabının son kısmında bu mu'arazaların neden Kur'an'ı Kerim'in meydan okumasına cevap veremediklerini tahlil ediyor; lakin benim kitabı okuma amacım açısından önemli bir yer teşkil etmediği için burada teknik değerlendirmelere yer ayırmıyorum. Çünkü Kur'an-ı Kerim taklit edilemez olmasına iman etmiş biri olduğum için taklit teşebbüslerinin şeklini önemsemiyorum.