2024 10. kitabı
Değerli okurlar merhaba bugün Camus ile tanışma kitabım olan "Yabancı"nın incelemesini yapacağım. Öncelikle kısa da olsa her cümlesinde derinlik yatan başyapıt bir eser olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Özümseyerek okunmalı, düşünmeli her bir cümlesini, karakterin iç dünyasını anlayabilmeli... Kitap "Annem ölmüş bugün. Belki de dün, bilmiyorum." Cümlesi ile başlar baş karakterimiz Mersault'un annesinin ölümüne karşı kayıtsızlığı gözler önündedir. Kitabın başından sonuna kadar da bu böyle devam eder çünkü Mersault, nihilist kişiliğe sahiptir yani her şeyin anlamdan ve değerden yoksun olduğunu savunur. Hal böyle olunca da topluma yabancılaşmış birini görürüz her satırda, ilerleyen sayfalarda Mersault'un cinayet işleyişi ve bundan pişmanlık duymaması ve aynı zamanda hiçbir şey hissetmemesi de bunu kanıtlar nitelikte. Hatta mahkemede herkesin cinayetten çok annesinin ölümüne üzülmemesi ve her şeye kayıtsız kalması durumunu suçlar... Son olarak uzatmadan Zeki Demirkubuz'un "Yabancı"dan esinlendiği "Yazgı" filmini izlemenizi tavsiye ediyorum. Keyifli okumalar diliyorum.
YabancıAlbert Camus · Can Yayınları · 2025137bin okunma