·80 syf.····Okunma: 08 Temmuz 2024 01:54 Bu seçme şiir kitabında, şiirlerin yanı sıra yazarın şiir üzerine düşünceleri de bulunuyor. Eğer yazarın şiir üzerine düşünceleri, şiirlerinden daha çok dikkat çekiyorsa, şiirlerinin önüne geçiyorsa, bu insana şair değil şiir eleştirmeni demek gerekir. Bu derlemeyi yapan kişiler, yazarın şiirleri kadar, şiir üzerine yazdıklarının da önemli olduğunu düşündükleri için yazarın kısa eleştirilerine, bu derlemede yer vermiş olmalılar. Yazarın bu eleştirel metinleri, benden ziyade, zamanında edebiyat çevresinde çok fazla tartışılmış. Keşke yüzyüze oturup şiir hakkında konuşabilseydik Edip abimle :) Şiir adına elbette mısra herşey değildir, ölçü herşey değildir, gelenek herşey değildir, ama bunlar fazlasıyla önemlidir. Şiirlerinde "Yeşilbaş ördek olsam, su içmem gölünüzden" şiirindeki gibi; mısrası, hecesi, kafiyesi, geleneği, duygusuyla vurucu olan iki satır yakalayamadıysam bu da benim ayıbım değildir. Yazar Orhan Veli'sinden Cahit Sıktı'sına kadar birçok şairi olumsuz anlamda eleştirdiği ve gelenekçi şiiri kültürel değil tutucu ve şiir adına gelişime engel olarak değerlendirdiği için, kısacık bir eleştiri yazma ihtiyacı hissettim. Yazarın şiir yapısını ve şiir hakkındaki düşüncelerinin özünü kısmen görüp, tanımak adına önemli bir eser olduğunu düşünüyorum, iyi okumalar diliyorum.