·128 syf.····Okunma: 08 Temmuz 2024 23:28 İşler ve günler kısmında Hesiodos, kardeşi Perses'e nasıl yaşaması gerektiğinden bahsedip öğütler verir. İnsanlığa genel bir bakış sunan bu öğütlerin çoğu zaman günümüz için de geçerli olduğunu görmek şaşırtıcı. Aynı zamanda antik yunanda insanın yaşayışına, işlerine ve günlerine ışık tutan bir eser. Ama Hesiodos yobaz değil mi sanıyorsunuz? Hem de ne yobaz. Yok erkekler 30 yaşında evlensin ama kadınlar büyüme çağına geldiğinde evlensin. Kadının el değmemiş olanı makbuldür. Ulan hadi anladım sen medeniyet ne görmemiş bir herif ayısısın. IQ'su 90, kafiyeyi şiir/destan sanan primat! Tamam bunları kabul ettim, anladım. Ama ayın ortasında yer alan altıncı günde kız çocukları doğmasın ne? Sıçtığımın hayvanı, herkese akıl vermeyi biliyon. Bi dön de bak acaba kadınlar doğurmak istedikleri günü seçebiliyorlar mı? N'apalım bugün ayın ortasındaki altıncı gün, bu çocuk kız olabilir, en iyisi içimde tutayım mı diyelim? Görüyorsunuz, mal olan milattan önce de mal olmanın bir yolunu buluyor.
İkinci kısım olan Tanrıların Doğuşu'na geçiyoruz. Hesiodos'un yobazlıkları Theogonia'da da devam ediyor. "Kadınların bütün işleri sıkıntı yaratmaktır," gibi söylemlerle zeka özürlüsü olduğunu iyice anlıyoruz. M.Ö. 700'de yaşamışın sıçtığımın Neandertal'i sana mı soracaz kadının ne yarattığını? Kaldı ki normal yaşamında da böyle sik kafalı yorumlar yapıyorduysan hayatındaki kadınların sana sıkıntıdan başka bir şey vermemeleri gayet normaldir. Yat kalk da zehirlenmediğine şükret.
Ayrıca Theogonia kısmı bana bir miktar zayıf geldi. Şu da doğdu bu da doğdu, şu da vardı bu da vardı, şunla şu kendiliğinden doğdu ama şu cima edildiği için doğdu gibi sayfalarca safsatanın arasına Uranos'un ve Kronos'un zalimliği, Zeus'un başa geçişi, titanların ve tanrıların savaşı gibi önemli olaylar serpiştirilmişti. Mitoloji ile ilgili kitaplar okuduğum ve bilgim olduğu için anlayabildiğim pek çok olayı bilgisi sıfır olan bir insanın anlayabileceğini düşünmüyorum. Yine de bu eserin bir öncü olduğu ve araştırmalara ışık tuttuğu aşikâr. Hesiodos nefretimi bir yana bırakırsak mitoloji meraklısı herkesin okumasi gereken bir eser.