Hayvan Çiftliği İnceleme
2024 3. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2024 14:14
(Spoiler İçerir) Fabl türünde gözüken bu kitap aslında özünden çok daha farklı meselelere konu olmaktadır. Eski Sovyetler Birliği hükümet başkanı Stalin'in yarattığı rejmi ve onun diktatörlüğünü sıkı bir şekilde eleştiren bir hiciv eseridir. Her ne kadar hafif bir dille yazılmış olursa olsun içinde anlattığı olaylar bakımından bizi sık sık düşünmeye sevk eden bir yazım kendisi. Özellikle kitabın sonunda insanlar ve domuzların bir arada aynı masada bulunup kimin hangi görüşü temsil ettiğinin bile anlaşılmaması kitabı aslında tümüyle özetliyor. Kitaptaki tekil bireyler zaman zaman çoğunluğu temsil ediyor misal Boxer isimli at bu rejime boyun eğenlerin, sessiz kalanların bir resmi gibi. Bir de kendi yorumum olarak şunu katmak isterim: Güldür güldür'deki "Piramit İşçileri" skecini aklıma getirdi bu kitap. Orada geçen bir cümle. Artık köle değiller işçi aynı işveren aynı ama artık köle değiller. Tıpkı bu kitapta geçtiği gibi. Eskiden köleydiler ama şimdi özgürler. İki cümle bana çok benzer geldi. Etkileyici ve düşündürücü bir anlatıma sahip olan bu esere herkesçe bir şans verilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Kızıl Panda Yayınları · 2021296,8bin okunma