2024 37. kitabı
Okunma: 01 Ocak 2024 00:00
1989 yılında Timaş Yayınları'ndan çıkma, Son Bozgun serisinin ilk kitabı. Siyasi içerikli kitap, Osmanlı İmparatorluğunun çöküş yıllarından başlıyor. Kitabın konu aldığı olaylardan birkaçı: M. Kemal'in Kanal cephesindeki başarısızlığı, ümitsizliği ve İstanbul'da çare arayışı. Vahdettin ile görüşmeleri. Kazım KARABEKİR'in aynı şekilde çare arayışları, İsmet İNÖNÜ'nün ümitsizliği... Öte yandan kitap ilk kısımda müslüman,türk olmayan çeşitli ilim ve devlet adamlarının Osmanlı'nın çöküşünü durdurabilmesine dair tavsiyelere de yer veriyor ki bence kitabın en keyifli kısımlarından birisi de buydu. Özellikle Metternich, Piyer Loti'nin o döneme dair ikazları ve tavsiyeleri bu insanların ileri görüşlülüğüne güzel bir örnek sunuyor. Yazarın kitabı yazmasındaki asıl amacı, Vahidettin Han ile M. Kemal'in yakınlaşmasını anlatmak ve M. Kemal'i Samsun'a gönderenin ve Milli Mücadelenin asıl planlayıcısının Vahidettin Han olduğunu ispat etmek. Bu bağlamda çeşitli deliller, o döneme dair devlet adamlarının sözlerini sunuyor. Ne derece inandırıcı olabilir, tartışılır. Yine de tarih alanında okumayı sevenlerin okumaları gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum, farklı fikirleri dinlemek adına en azından. Serinin diğer kitaplarını da okumayı düşünüyorum. Son Bozgun Vehbi Vakkasoğlu
Son BozgunVehbi Vakkasoğlu · Nesil Yayınları · 200016 okunma