2024 24. kitabı
Okunma: 12 Temmuz 2024 23:15
Her sayfada o küçücük halinize dair çok şey bulabileceğiniz, bildiğiniz veya bilmediğiniz birçok travmanızı da fark edebileceğiniz bir eser. Gelecekte olduğumuz insanın, çocuklukta yaşadıklarımızla ilişkisi olduğunu hepimiz biliriz. Ama yine de olumsuz her detayın bir çocuğun üzerinde ne kadar etki bıraktığını ve bu konunun ne kadar derin olduğunu fark etmenizi sağlayacak bir kitap. Küçük bir çocuğun ailesinden beklediği tek şey sevgi ve kabul edilmek. Ciddi ve ağır bir sorumluluk : çocuk büyütmek. Kendi çocukluk dönemlerinde duygu yoksunluklarını gideremeyen anne/ babalar , çocukları olduğunda onları kolayca şekillendirip, olmasını istediği insana dönüştürüyorlar. Oysaki yapmaları gereken tek şey onları olduğu gibi kabul etmek. Kendileri gibi olmasını sağlayacak alanlar açmak. Şekillendirmemek. Günümüz deyimi ile 'terbiye etme' adı altında onları ezmemek. Aksi takdirde gelecekte oldukları kişiyi sevmiyorlar, kim olduklarını bilmiyorlar, kendilerini tanımıyorlar. Çünkü doğdukları evin içerisinde anne/ babaların özgüven takviyesi görevini üstleniyorlar. Sonu ise gelecekte bunalımlı ve mutsuz bireyler yetiştirmekle sonuçlanıyor. Anne/babanın da suçu olmayan bir durum diyelim, çünkü onlarda iyi büyümemişse eğer ,bildiklerini çocuklarına uygularlar.Bu durumda yapmamız gereken tek şey kendimize sarılmak. Bu karmaşayı çözmeye cesaret edebilmek ve çocuklukta bastırdığımız duygularla yüzleşmek. Bunu da terapi yoluyla zor ve uzun bir süreç olsa da başarabileceğimizi söylüyor yazar. Bunun ağır yanı ,duygularla yüzleşilebilir evet ama çocukluğunuzu geri getirmiyor. Peki ya yetenek kavramı ? "Yetenek"dendiğinde aklımıza genelde belirli bir alanda bireyde bulunan beceri gelir. Peki bu kavrama başka bir bakış açısı ile yaklaşırsak ? Yani bir çocuğun sevgisizlik ihtiyacını karşılamak için anne babasının istediği kalıplara girmesi, uyum sağlaması , uslu olması , her zaman en iyisi olabilme ya da anne baba onayı almak için kendisine sahte bir benlik oluşturma çabaları ve daha fazlası da yetenek sayılmaz mı ? Üstelik bu kadar kalıplaşmış bir çocukluk dönemi geçirmişsek, kendimize ait yeteneklerimiz körelmez mi? Ve haliyle tabiki gelecekte o yetenekleri bulmak çok zor olur. Çocukluk döneminin çözülmeyen karmaşası ise gelecekteki yetişkini rahat bırakmaz . Bu kitap bana insan psikolojisinin derinliğini, bir çocuğun sadece sevilmek için ne kadar şekil değiştirebildiğini gösterdi. Aynı zamanda kendine ve içindeki küçük çocuğa yardım etmek isteyenlere, yol arkadaşı olacaktır. Mutlaka herkesin okumasını tavsiye ederim.
Yetenekli Çocuğun DramıAlice Miller · Profil Yayıncılık · 20213,927 okunma
1 +1'leme