2024 1. kitabı
Nefes aldığı süre boyunca her insan bir yaşam savaşı vermektedir. Kimi açlıkla, kimi ailesiyle, kimi işiyle sınanan, hayatının her günü farklı sınavlardan geçen insanlığın en büyük sınavı ise kendi benliği ile olanıdır. Kinyas ve Kayra kitabı işte tam da bu noktada kendilerini "kötü" olarak atfetmiş iki insanın insanlıkla ve benlikleriyle olan savaşlarını ele almaktadır. Kinyas da Kayra da kötülük denen cehennemin farklı katmanlarında bulunan ama insan nefreti ve benliğini arama sürecinde birlik olan iki insandır. 20'li yaşlarda farklı kimliklerle ama aynı benlikle Türkiye'den Afrika'ya kaçan bu iki insan çeşitli maceralara atılmışlardır. Kinyas da Kayra da kendilerini uzaydan düşmüş gibi uyumsuz hisseden, varoluşsal sancılar çeken ve dünyadaki zehirleri oksijen olan, ölmek isteyen ama yaşamak için çabalayan iki uyumsuzdur. Kitap hakkındaki düşüncelerime gelirsek, kitabın ilk sayfasından son sayfasına kadar sık sık yer alan vahşet, cinayet, uyuşturucu, tecavüz gibi etmenler adeta karakterlerin kötü olduğunu unutmamamız için yerleştirilmiş gibiydi. Hakan Günday kendisini ne kadar yeraltı edebiyatçısı olarak tanıtmasa da bu kadar etmenin anca bir yeraltı eserine yakışacağını düşünenlerdenim. Evet, insanoğlu melekler gibi nurdan yaratılmamıştır. Yaratılışımız gereği içimizde iyilikle kötülük muntazam bir denge içerisinde yaşamaktadır. Kimi insanlar iyi olmak için olağanüstü çaba gösterirken Kinyas ve Kayra içlerindeki kötülüğe yenik düşmüştür. Ne yazık ki Kinyas'tan da Kayra'dan da dünyada milyarlarca vardır. Yine de her Kinyas'ın içinde "normalleşmek" için can atan bir Tolga vardır. Açıkcası Kinyas ve Kayra sıkı bir bunalımda olduğum süreçte bana eşlik etti. Ben de onlar gibi yaşam içerisinde nedenler arıyordum ve kendi benliğimi tanımaya çalışıyordum. Belki de bu nedendendir ki kitabın gerçekleri sürekli yüzüme çarptı ve bundan rahatsız olduğum için kitabı bir türlü bitiremedim. Sizlere tavsiyem eğer böyle bir dönemden geçiyorsanız bu kitabı okumayı ertelemelisiniz. Ama sağlam bir psikolojiye sahipseniz ve Afrika'nın çöllerinin sosyolojik yapısı hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız Kinyas ve Kayra sizlerden nefret ederek size eşlik edecektir. :)
Kinyas ve KayraHakan Günday · Doğan Kitap · 202535,4bin okunma