Siz ne düşünüyorsunuz?
Din felsefesi açısından "Tanrı'nın gizliliği" (Hiddenness of God" önemli bir başlıktır. Ateist felsefeciler, Tanrı varsa bunun neden apaçık olmadığını ve Tanrı'nın neden gizlendiğini gündeme getirerek teizme itirazlarda bulunurken teistler, Tanrı'nın varlığı için yeterli delil olduğu (kozmolojik delil, tasarım delili gibi) için tam olarak gizli olmadığını ve Tanrı'nın daha açık varlığını göstermesiyle insanların özgür iradeleriyle imtihanda olmalarıyla ilgili olgunun zedeleneceği gibi cevaplar vermişlerdir.
·1 alıntı·
Yaradan'ın neresi gizli, daha ne yapsın diyeyim kısaca. Kabaca evrendeki ve fıtrattaki diye özetleyebileceğimiz delliller dürüst bir akıl baliğ için yeterlidir. Bu konuda, Taslaman'ın 12 delil kitabı, kısmen detaylandırılmış ve özenle seçilmiş güncel kaynakçalarıyla da iyi bir eserdir. Uydurma rivayetler üzerinden İslam hakkında sündüre sündüre konuşanlar, Taslaman'ın argümanlarına karşı üç maymunu oynuyorlar. Bunların biz inananlar nezdindeki durumu gayet açıktır. Tekrar dünyaya döndürülseler yine iman etmezler (En-am 28). Yine En-am 7, 25, 111, Enfal 23 gibi ayetlerde dertlerinin inanmak olmadığına dikkat çekilir.
Yiğit Baran
Bazı ateistler inanan hocalardan daha hadisçi o konuda haklısın sçmdds Caner Taslamanın kitabı dinden bağımsız deliller sunuyor diye biliyorum (emin değilim belki başka bir kitabıyla karıştırıyorumdur) haliyle ateistlerin takmaması normal. Türkiyedeki ateistlerin Müslüman olmadıkları için kendilerini ateist zannetmesi gibi bir problem var çünkü, yarısından azı gerçekten bir yaratıcının olup olmadığı sorusuna cevap arıyor
Ben bu fikir ayrılığına ek şu bilgi notunu da iliştireceğim. Herakleitos da kozmosun değişmez bir yasa olduğunu, sabit kaldığını savunuyor oluşla ve bozuluşla. Bir tür savaşla. Tanrı'yı ise Kozmos'u yaratan bir varlık değil de Kozmos'un bir elemanı olarak görüyor. Yani savaşta rol olan bir varlık.🤷🏻‍♀️ Herakleitos'unki gibi bir düşünceye sahipsek aslında kozmosla, düzenle bir bağlantısı olmamış oluyor Tanrı'nın. Bir kanıt olmuyor tüm bu olan ve yok olan şeyler. Ama öte yandan Tanrı neden kendinin varlığı için kanıt sunmak zorunda olsun ki? Ve bunu doğadaki olaylarla vermek zorunda olsun? Bu noktada kimin Tanrısından bahsediyoruz, bu önemli çünkü hepsinin kanıtlama şekli muhtemelen farklı bir önerme ile mümkün.
Yiğit Baran
Semiha Zümra T. Farklı kültürlerin farklı ilahi varlık beklentileri olabilir, ben bana mantıklı gelmemesinden bahsediyordum. Mesela İslamiyette melek, şeytan gibi varlıklar da var ama onlar bir "tanrı" veya "yaratıcı" olmuyor. Herakleitos'un -savunduğu şeyi doğru anladıysam- "tanrı" olarak adlandırdığı şey bu ikisinden daha büyük olmadığı için böyle bir tanrı tasvirini mantıklısı bulmadım. Felsefeden senin kadar anlamıyorum pek ifade edemedim sanırım umarım anlatabilmişimdir 😅