"Bir şeyin yokluğunun, bir simge olabilmesi ne tuhaftı. Bir kara delik gibiydi, evrende bir damla gözyaşı..."
Hayalet Yazar
Merhabalar herkese... Robert Harris'in kaleminden Hayalet Yazar kitabının kendimce incelemesiyle buradayım. Arka kapağını okuyup konusu fazlasıyla ilgimi çektiği için almıştım fakat içeriği bana pek hitap etmedi. Çok fazla politika ve entrika içeren bu kitabı pek sevemedim ve okurken çok sıkıldım. Klasik bir yabancı film gibiydi.
Konusundan kısaca bahsedecek olursam; Michael McAra eski İngiltere başbakanının anılarını yazmakla görevlendirilmiş bir hayalet yazardır. Aynı zamanda eski İngiltere başbakanı Adam Lang'ın en güvenilir, sadık adamı ve baş danışmanıdır. Kitabı kaleme almaya başladıktan bir zaman sonra bilmemesi gereken pek çok sırrı öğrenmiş ve bu da intihar süsü verilerek öldürülmesine neden olmuştur. Projeyi tamamlaması için Nick Riccardelli adında bir yazara teklif götürülür ve yazar bu teklifi kabul eder. Çünkü yüklü miktarda para teklif edilmiştir ve tatil hayalleri kuran yazar her ne kadar korksa da bu fırsatı kaçırmak istemez. Kitabın ilerleyen bölümlerinde hayalet yazarlığın tanımı ve özellikleri anlatılıyor giriş kısımlarında. Böyle anlatılması okurun bilgi edinmesi açısından güzeldi. Ve kitap kahraman bakış açısıyla hayalet yazarın gözlemlerinden oluşan paragraflarla devam ediyor. Hayalet yazar, kendinden önceki yazar McAra'nın arşivinden bazı notlar ve fotoğraflar buluyor ve bu notlar onu da McAra'da olduğu gibi eski CIA ajanı Paul Emmet'e götürüyor. Yazarımızı Richard Rycart adında eski dışişleri bakanı Adam Lang'ın savaş suçlusu olduğunu iddia edip yanına çekmeye çalışıyor. İkilemde ve paranoyada kalan hayalet yazarımız gerçekleri ortaya çıkarıp bu komplodan kurtulabilecek mi?
Siyaseti çok sevmediğim için bu kitabı pek beğenemedim. Kendimi zorlayarak içimden gelmeyerek okudum. Sonlarına doğru heyecan artsa da beni içine çekmedi. Çok basmakalıptı ayrıca. Sonu ne olacak diye merak ettim, sonlara doğru ilgimi çekti diyemeyeceğim. Fakat seven okurlar olacaktır elbette. Yazarın kalemini sevdim ama, başka kitapları elime geçerse okuyabilirim belki. Kitabın dili sade ve akıcıydı ama kitap sıkıcıydı. Politika sevenlere önerebilirim. Kafa dağıtmak için okunabilir. Yine de farklı bir okuma oldu benim için. Sonuna yine de şaşırdım. Gerçekten hiçbir şey göründüğü gibi olmuyor.
Okuyacak olanlara keyifli okumalar dilerim.
Kitaplarla kalın.:)
Sevgiyle.<3