Puan vermedi·666 syf.····Okunma: 16 Temmuz 2024 17:15 Kitabımız Karamazov Kardesler'e benzer şekilde baba oğul çatışmasını baz almış. Ülküsü bir Rothschild olmak olan, lise mezunu, gayrimeşru bir delikanlı ana karakterimiz. Tam bir kadın düşkünü olan babası Versilov ise bu romandaki ikinci önemli karakter. Kitap boyunca bu ikilinin yine Karamazov Kardeşlerdeki gibi aynı kadına aşık olmasından ve bu uğurda iki tarafın da çirkin düşüncelere varması, komplolar kurmasını okuyoruz. Ahlaki düşünceler üzerine yazılmış bir roman olduğunu cok rahatlıkla söyleyebiliriz.
Kitapta yine Dostoyevski'nin bazı diğer eserlerinde de üzerinde durduğu "eş" yani ötekilik kavramı da ele alınmış. Yani aynı anda içimizde iki farkli kişiliği barindirmamiz, aynı anda çok zıt kutuplara sahip olmamız ve bazı durumlarda asıl kisiligimizden cok diğer kisiligimizin bize bazi davranışları yaptırdığı konusu.. Ozellikle Versilov karakteri uzerinde dillendirilmis. Dostoyevski'nin neredeyse tamamen bu kavram uzerine kurdugu diger bir kitabi Oteki'yi okumanizi tavsiye ederim.
Acikcasi kitabin baslari beni zorladi cunku klasik Rus yapılarında da oldugu gibi farkli kisilerin benzer isimlerle anilmasi her ne kadar artik bu duruma alismis olsam da olaylarin takip edilmesini benim acimdan guclestirdi. Ancak kitabin devami su gibi akti. Eserin Edward Hallett Carr tarafindan yazilan sonsozunde de belirtildigi uzere okuyucuyu sasirtan bazi noktalari var, ortada bir mi iki mi gizli mektubun oldugu gibi...
Dosstoyevskinin herhangi bir kitabi icin kisa bir ozet yazmak hem karakterlerin coklugu acisindan hem de olaylarin karmasikligindan dolayi bayagi zor. Ancak ben ozetlemeye çalışsaydım şunu diyebilirdim: Oldukca carpik iliskilerin gizli cikarlar ugruna oyunlarca kurulmasi diyebilirim ozetle kitap icin.
Dostoyevski okuyun okutturun yoldaşlarım