···Okunma: 16 Temmuz 2024 22:39 "Kötülük sevgi değil, saygı uyandırır."
İyi ve kötü, sevgi ve saygının sorgulandığı tarihi bir kurguya hazır mısınız?
Roma İmparatorluğunun şanı, şöhreti, yönetimi ve entrikalarını dönemin imparotoru Claudius'tan dinlemeye ne dersiniz?
Bu sıra dışı imparator, tarihçi ve yazar; ailesi tarafından engelleri olması nedeniyle hiç sevilmiyor. Topal ve kekeme olan Claudius'un fiziksel özellikleri sarayda yaşamasını da sağlamış.
Bir anne olarak kitabı okurken; gel oğlum bana şiirlerini oku, konuşalım diyesim geldi. Anne, baba sevgisinden uzak sadece öğretmenlerin eğitimleriyle kendini yetiştirmiş bir imparator...
Kitabı okurken; Romalıları ikiye ayırdım. İyiler ve kötüler... Kadınlar genelde kötü erkeklerin de yarısı kötü olduğu saray da Claudis gibi birinin yetişmesi ise mucize.
Yazarın; tarihi, kurgu ile harmanlamasını çok başarılı buldum. Dil sade, anlatım güzel. Tek sorun karakterlerin isimleri. Kitap bu kadar başarılı olunca onun da çözümü eski usul yazmak oldu.
Tarih tekerrürden ibarettir. Bu sav her koşulda tekrarlanır. Okurken sık sık Osmanlı dönemi tarihini de sorgulattı. Özellikle askeri yönetim ve saray hayatı üzerine pek çok benzerlikler de bulunmakta.
Kitabın en sevdiğim özelliği ise yazarın saray entrikalarını alaycı bir dille biz okuyuculara geçirirken güldürttü ve çok da düşündürttü.
İyi ki okuduğum kitaplara Ben, Cladius'u eklediğim için çok mutluyum. Takdir sizlerin. Keyifli okumalar dilerim.