2024 13. kitabı
Giresun’un zenginlerinden Hacı Mehmet Efendinin oğlu eşi ise yine Giresun’un varlıklı ailelerinden Panazoğlu Hacı İsmail’in kızı panaz hatun. Balkan Savaşı başladığında babası 54 altın karşılığında bedelli parası ödüyor bunu öğrenen osman gönüllü olarak askerliğe gidiyor ve Trakya-Çatalca cephesinde sağ diz kapağına şarapnel gelmesiyle lakabı olan topal osman adını alıyor. 1914 yılında doğudan ruslara karşı 100 gönüllü ile cepheye koşuyor.150 kişi de Trabzon cezaevinden eklenince Batum önlerinde ruslara karşı mücadele eder. 1919 Atatürk samsun’a çıkınca osman ağa ile görüşür ve ondan 42. Ve 47 alayları kurmasını ister 42 alayı Hüseyin Avni komuta ederken 47 alayı bizzat kendisi komuta eder. 1920 karsta Ermenilere karşı kazım Karabekir paşaya 15. Kolorduya 4 ay destek verir. Koçgiri isyanını bastırmak üzere gönderilir ve isyanda büyük yarar sağlar . Sakarya savaşı 42 alay tümü şehit olurken 47 alayda sadece 400 kişi kalır . 1920 Atatürk’ün muhafız birliği olarak 100 gönüllü den oluşan müfreze sonrasında 250 kişiye çıkar. Kara Zıpkalılar kendilerine has giyim kuşamları olan bu birlik daha yolda Ankara gelirken sorunları da beraberinde getirir. Kitapta bir cümle ise hiç hoşuma gitmesi okuma yazması bile olmayan milis yarbay terimi kullanılmış bunu belirtmek istedim . Gelelim Ali şükrü Meselesine bu konuda çarpıcı belgeler var ama benim dikkatimi çeken osman’ın olaydan sonra Çankaya’yı basması ve her tarafı kırıp geçirmesi o kadar bağlı bir adam verdiği tepki ise düşündürücü . Kitapta olayı anlatanlar kitaplarına konu edenler var Meclis Başkanı ali Fuat Cebesoy, Meclis Basımevi Müdürü Feridun Kandemir, Muhafız Taburu Komutanı İsmail Hakkı Tekçe, Tarihçi Mahmut Goloğlu, Falih Rıfkı Atay diğer isimleri yazmaya gerek duymadım. Olay sonrası da bir o kadar garip osman ağır yaralı alınıyor yolda sedye de ölüyor gömülüyor sonra meclis ceza gereği mahtumu çıkarıp meydanda başsız olarak ayağından asıyor başına ne oldu bilgi yok meclis tutanakları ise Ali Şükrü’nün ölümünü yapanı bilinememiş ( Topal Osman tarafından öldüğü sanılan )adi bir adam öldürme suçu sayıyor. Ki bu da çok enteresan . Naaşı kardeşi Hacı Hasan tarafından alınıp Giresun Kalesinde Kurban Dedenin yanına defnediliyor ( 2 Nisan ) Yıllar sonra bir heykeli dikilmek isteniyor afet inan tarafından Heykelin dikilmesini gerektirecek bir kahramanlığı yoktur deniliyor. Şimdi size soruyorum Topal Osman milli bir kahraman mıdır?
Topal Osman OlayıCemal Şener · Etik Yayınları · 200448 okunma