2024 50. kitabı
Dünya'nın en masumları kim diye sorsak belki de çoğumuz çocuklar diyebiliriz ama güç, otorite işin içine girince onlar da o kadar masum olmadıklarını kanıtlar nitelikte bir kitap. Başlarda kitabı çocuklara uygun bir kitap olarak görüyordum fakat konunun akıcı işleyişi ve dönemin şartlarıyla yazıldığı şartları düşünürsek alegorikleştirildiği fark edilebiliyor. Kitap savaştan korunması için çocukları başka bir yere gönderirken bir adaya düşer ve uçakta olan yetişkinkerin hepsi olur adada sayısı belirli olmayan 6 ve 12 yaş arasi çocuk vardır. Başlarda modern olarak kendilerini düşündükleri için seçim yoluyla bir şef belirlemek isterler Rahalp ve Jack olur Rahalp elinde deniz kabugu olması onu daha cazip yaparak şef seçilir. Jack ve koro üyeleri de avcı olarak seçilir. Zaman geçtikçe çocukların içini adada canavar var düşüncesi kaplar. Rahalp adadan kurtulmak için ateş yapılması gerektiğini ve oradan gećen gemilerin onları görmesi için hep yanması duman çıkması gerektiğini söylüyor. Domuzcuğun gözlüğü mercan gibi kullanılarak ateş yakılıyor. İlk yakılan ateşte kontrolsüzlükten dolayı biri ölür. Benim dikkatimi çeken bi nokta da toplantı olduğunda çocuklar sanki okulda gibi elinde deniz kabuğu olmayan konuşmuyor ve sırasını bekliyor deniz kabuğu kimseyse onu dinleme mecburiyeti hissediyor kendince. Zamanla adada canavar olduğu fikri herkesin içini kaplar ve nerde olduğuyla ilgili farklı fikirler ortaya atılır. Adada canavarı keşfe çıkarlar fakat uçakta ölen pilot paraşütle atlamaya çalışırken ölür ve kayalıklarda kalır bunu gören çocuklar canavar zanneder. Simon canavar inanmaya tek kişi ve tek başına canavarın olduğunu söyledikleri yere gider.Simon hayalinde üzerine sinekler üşüştüğü için “Sineklerin Tanrısı” ismini verdiği bu domuz kafasıyla konuşur. “Sineklerin Tanrısı” Simon’a canavarın çocukların içlerinde saklı olduğunu söyler. Aslında kitabı okurken içinde vermek istediği mesajı da barındırıyor. Simon ölen pilotu canavar sandıklarını gruba bildirmek için gider fakat çok yorgun olduğu için emekleyerek gider çocuklar canavar geldi sanarak Simonu öldürür. Grup ikiye bölünür bölünen gruplarda beni etkileyen domuzcuğun gözlüğünü çalarlar ve domuzcuk gözlüğünü almaya gittigindd Rogerin bir taş atarak onu öldürmesiydi.Domuzcuk mantıklı ve akıllı biriydi ona karşı zorbalık da yapılsa her zaman doğruyu savunurdu,, Jack grubu Rahalp bulmak için adayı ateşe verir ve büyük bir yangına neden olur ama bu yangın ve duman sayesinde gemiden gelen denizci onları kurtarır. Roman burda son buluyor ben akıcı yazımı konunun işleyiş açısından beğendiğim hatta romandan çıkarmamız gereken ders liderlik çatışması ve bunanla beraber otorite dayatması dikkat çeker burdaki kişileri dış ulkelere benzeterek yapılmış olması genel olarak okunabilir bir kitap tavsiye edinilir.
Sineklerin TanrısıWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,4bin okunma