Puan vermedi·195 syf.····Okunma: 06 Temmuz 2024 13:06 Esenlikler... Türk Dünyasının Velâyet Sahibi Bilgesi Korkut Ata kitabını Azerbaycanlı yazar Prof. Dr. Fuzuli Bayat'ın kaleminden okudum. Daha önce yazarın Kadın Şaman kitabını okumuştum. Akademik, etkili, akıcı bir dili var. Umarım bir gün kendisiyle görüşme fırsatı bulurum.
Dede Korkut Türk dünyasının bilgesi, soy soylayan, boy boylanan, sözüne güvenilen yüce bir insan. Uluğlardan biri. Füzuli Bayat kitapta başlıklar halinde incelemiş Korkut Ata'yı. Korkut ismi nereden geliyor, Dede Korkut'un soyu, ululardan olmasının kaynağı ve birçok başlık üzerinde durmuş. Bir inanışa göre Köroğlu Dede Korkut'un oğludur. Yiğitlikten yana üstün olan Köroğlu Korkut'un oğludur. Toy olur, dava çıkar, erkek çocuğuna ad konulması istenir, tüm meclislere Dede Korkut çağırılır. Kopuzunu çalar, duasını yapar ve Korkut'un sözünü halk tutar. Ancak Dede Korkut'un kulağına her mecliste bir söz duyulur: "Korkut'un mezarı kazıldı." Ölümden kaçmak ister. Ancak bunun imkansız olduğunu görür.
Dede Korkut hakkında kaynaklar daha çok Azerbaycan'da yer alıyor. Anadolu'da, Balkanlarda, Asya'da onun izlerini görüyoruz. Birçok yerde Dede Korkut'a ait olduğu söylenen mezarlar yer alıyor. Türkiye'de, Azerbaycan'da, Özbekistan'da...
Kitapta yer alan bir bilgiye göre SSCB döneminde Azerbaycan'da ve Türkmenistan'da Dede Korkut hakkında yapılan araştırmalar durdurulmuş, yasaklanmış. Çünkü Türkleri birleştirici, kuvvetlendirici bilge ozan Dede Korkut'un bilinmesi SSCB'nin işine gelmemiş. 1950'de Azerbaycanlı bilim insanları sayesinde bu yasak kaldırılmış, Türkmenistan'da ise 1980'e kadar devam etmiş. :(
Dede Korkut'ta yer alan hikâyeler üzerine çok fazla bir şey söylenmese de nasıl bir ortamda oluştuklarını görmek açısından etkili bir eser.
Yazar kitaba Dede Korkut'un şiirlerinden Kazakçalarına da yer vermiş. Alt metinde Türkiye Türkçesine çevrilmiş.
Birçok kaynaktan yararlanarak oluşturulmuş bu efsane eseri tüm okuyucuların okumasını öneririm.
Bu vesileyle ulu bilge Dedem Korkut'u rahmetle ve özlemle anıyorum...