Türk Dünyasının Velâyet Sahibi Bilgesi

Ötüken Neşriyat
Sıralamalar

2024 22. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2024 13:06
Esenlikler... Türk Dünyasının Velâyet Sahibi Bilgesi Korkut Ata kitabını Azerbaycanlı yazar Prof. Dr. Fuzuli Bayat'ın kaleminden okudum. Daha önce yazarın Kadın Şaman kitabını okumuştum. Akademik, etkili, akıcı bir dili var. Umarım bir gün kendisiyle görüşme fırsatı bulurum. . Dede Korkut Türk dünyasının bilgesi, soy soylayan, boy boylanan, sözüne güvenilen yüce bir insan. Uluğlardan biri. Füzuli Bayat kitapta başlıklar halinde incelemiş Korkut Ata'yı. Korkut ismi nereden geliyor, Dede Korkut'un soyu, ululardan olmasının kaynağı ve birçok başlık üzerinde durmuş. Bir inanışa göre Köroğlu Dede Korkut'un oğludur. Yiğitlikten yana üstün olan Köroğlu Korkut'un oğludur. Toy olur, dava çıkar, erkek çocuğuna ad konulması istenir, tüm meclislere Dede Korkut çağırılır. Kopuzunu çalar, duasını yapar ve Korkut'un sözünü halk tutar. Ancak Dede Korkut'un kulağına her mecliste bir söz duyulur: "Korkut'un mezarı kazıldı." Ölümden kaçmak ister. Ancak bunun imkansız olduğunu görür. . Dede Korkut hakkında kaynaklar daha çok Azerbaycan'da yer alıyor. Anadolu'da, Balkanlarda, Asya'da onun izlerini görüyoruz. Birçok yerde Dede Korkut'a ait olduğu söylenen mezarlar yer alıyor. Türkiye'de, Azerbaycan'da, Özbekistan'da... . Kitapta yer alan bir bilgiye göre SSCB döneminde Azerbaycan'da ve Türkmenistan'da Dede Korkut hakkında yapılan araştırmalar durdurulmuş, yasaklanmış. Çünkü Türkleri birleştirici, kuvvetlendirici bilge ozan Dede Korkut'un bilinmesi SSCB'nin işine gelmemiş. 1950'de Azerbaycanlı bilim insanları sayesinde bu yasak kaldırılmış, Türkmenistan'da ise 1980'e kadar devam etmiş. :( . Dede Korkut'ta yer alan hikâyeler üzerine çok fazla bir şey söylenmese de nasıl bir ortamda oluştuklarını görmek açısından etkili bir eser. . Yazar kitaba Dede Korkut'un şiirlerinden Kazakçalarına da yer
2025 32. kitabı
Okunma: 13 Temmuz 2025 00:00
Türk'ün bilgesi Korkut Ata'yı merak edenlerin okuması gereken başlangıç kitaplardan bir tanesi. Halk biliminin emektarı kıymetli Fuzuli Hocamızın kalemine sağlık.
2020 29. kitabı
Okunma: 29 Mart 2020 17:37
Türkün bilgesi piri töreyi bozmassak bir olursak kimse bizi yenemez kitap iki bölümden oluşuyor ilk bölüm korkut atayi tanıtıyor 2m bölüm efsanelerinden bahsediyor korkut atanik önemini anlamak için okumak lazım.
Tarih

Fuzuli BayatYazar · 20 kitap
28 Nisan 1958 yılında Azerbaycan’ın Masallı İlçesinin Harmandalı köyünde doğdu. Babasının adı Hayrulla, annesinin adı Medine’dir. 1975 yılında Ortaokulu ve liseyi bitirdikten, iki yıl askerlik yaptıktan ve iki yıl da çalıştıktan sonra 1979 yılında Azerbaycan Yabancı Diller Enstitüsü (Azerbaycan Diller Üniversitesi) Fransız Dili ve Edebiyatı Fakültesini kazanmıştır. Aynı fakülteden 1984 yılında üstün başarıyla ve master derecesi alarak Fransız-İngiliz Dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak mezun oldu. 1984-1987 tarihleri arasında İmişli İlçesinin Alikulular köyünde İngiliz Dili Öğretmeni olarak görev yaptı. 1986-1987 yıllarında geçmiş Sovyetlerin ikinci büyük şehri olan St.Petersburg’da Saltıkov-Şedrin Milli Kütüphanesinde çalıştı. 1987 yılında Özbekistan Bilimler Akademisinin Dil ve Edebiyat Enstitüsünde açılan doktora programını kazandı ve 1990 yılında aynı Enstitüde doktora tezini savunarak “Doktor of Philosophie” unvanını aldı. 1990-1992 yılları arasında Azerbaycan Bilimler Akademisinin Edebiyat Enstitüsünde ilmi araştırmacı olarak çalıştı. Bu yıllar arasında Azerbaycan’ın bağımsızlığı uğrunda mücadele veren Azerbaycan Halk Cebhesi’nin Bilimler Akademisinin Edebiyat Enstitüsünde dayak destesinin başkanı oldu ve bu görevini 1990’dan 1995 yılına kadar yürüttü. 1993-1995 yıllarında Ortak Türk Edebiyatı Bölüm başkanlığı görevini yaptı. 1993-1997 yıllarında Bilimler Akademisinde baş ilmi işçi (doçent) unvanı ile çalıştı. 1993-1994 yıllarında Bakü Devlet Üniversitesinde Dede Korkut özel kursu açıldı ve orada ders verdi. 1995-1999 yılları arasında ise Dede Korkut Ansiklopedisi hazırlama kurulunda başkan yardımcılığı ve yazarlık görevlerini yaptı. Yapmış olduğu çalışmalardan dolayı 1996 yılında Azerbaycan Yazarlar Birliğinin üyesi seçildi ve halen de Yazarlar Birliğinin üyesidir. 1997 yılında üst aşama doktora tezini savunarak Filoloji İlimler Doktoru, “Doktor of Sciences” (Profesör) unvanını aldı. 1997-1998 yıllarında Kars Kafkas Üniversitesi, 1999-2008 yılında ise Gaziantep Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerinde misafir öğretim üyesi olarak çalıştı. 2009 yılından itibaren Azerbaycan Milli Bilimler Akademisinde çalışmaktadır.