Ateşten Gömlek - Halide Edip Adıvar Roman 211 sayfa Can Yayınları 58. Baskı Mayıs 2023.
Halide Edip, milli mücadelenin başlangıçından itibaren yer almış bir şahsiyettir. Sivas Kongresi'nde kurtuluşu bir devletin himayesinde görmüş olsada Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün iradesi nedeniyle bu fikrinden vazgeçmiştir.
İzmir'in Yunanlılarca işgal edilmesinden sonra İstanbul'da düzenlenen mitingde tarihe mal olan konuşmasını yaparak milli birliği harekete geçirmede büyük rol oynamıştır.
Kurtuluş Savaşında bizzat cephede bulunmuş, yaşananları gözleriyle görüp tanık olmuştur.
Roman yazma aşamasında Yakup Kadri'nin bir roman yazacağını ismininde Ateşten Gömlek olacağını duymuştur Halide Edip. Mektupla kitap ismini alır Yakup Kadri den. Romanın en büyük özelliğinden birisi Kurtuluş Savaşı devam ederken yazılmış olmasıdır.
Ateşten Gömlek Haziran-Ağustos 1922 yılında İkdam Gazetesinde tefrika edilmiş, çok ilgi görmüştür.
Konu merkezinde bir aşk hikayesi yer almakla birlikte İstanbul'dan Anadolu'ya asker ve silah kaçırma eylemleri, isyanlar, düzensiz ordunun düzenli orduya dônüşmesi, Savaeın başlaması. Verilen şehitler ve kurulan seyyar hastanelerde yapılan ameliyatlar. Savaş bitiminde Kurtuluş Savaşını anlatan güzel romanlar yazılmış olsada en gerçekçi olanı Ateşten Gömlektir.
Bu eserin en büyük handikapı eski sôzcüklerin yeni karşılığı verimemiş olmasıdır. Eser sonuna sözlük ilave edilmesi bana gôre kolaycılıktır. Yeni neslin okuması için mutlaka düzelti yapilmalıdır bu önemli eser.
Tarihi bilinç için tüm okurlara öneriyorum.
#türkedebiyatı#türkromanı#türkyazarı#kurtuluşsavaşı#ateştengömlek#okurönerisi#önerikitap#tavsiyekitap#okumakgüzeldir#haydikızlarokula#