···Okunma: 20 Temmuz 2024 11:01 #okudumbitti
John steinbeck ten daha önce Gazap Üzümleri, Bitmeyen Kavgam ve fareler ve insanlar gibi çok muazzam kitaplar okumuştum. Oysa yazar "Cennetin Doğusu" kitabı için "Yazdığım tüm eserler bu kitabım için provaydı" gibi çok iddialı bir söz söylemiş. Kitabı okuduktan sonra gerçekten yazara hak verdim.
Dili ve anlatımı akıcı, sürükleyici, edebi anlamda da doyurucu. Bazı cümleleri tekrar okudum, öyle güzeldi.
Yazar bu kitabını tamamen insan psikolojisi üzerine inşa etmiş.Yazar insanın doğuştan mı iyi-kötü olduğunu yoksa bunların sonradan kazanılan davranışlar mı olduğunu bizlere düşündüren bir eser koymuş ortaya.
Kitapta saf iyi ve saf kötü olan yan Karakterler olmakla birlikte asıl kahramanlar kendi içindeki iyi ve kötü ile savaş halinde.
İnsan içindeki hangi duyguyu beslerse ona dönüşür kanaatindeyim. Bizler içimizdeki iyiyi veya kötüyü besleyip büyütmede irade sahibiyiz. Bu eserde bunu tetikleyen çevresel ve insan kaynaklı etkenleri muazzam bir anlatımla görüyoruz.
Bu harika eserde içimizdeki iyiye dokunan insanların hayatımıza ne oranda anlamlı ve güzel etki yaparak bizleri güzelleştirebileceğine şahitlik ediyoruz.
Bu kitap dar anlamlı bir kitap değil. Bu eser Adem den Habil ve Kabile uzanan, tüm insanlığı kapsayan geniş çaplı bir eser.
Her anı tahayyül edebileceğiniz. Bazı bölümlerde gözlerinizin dolup bazı bölümlerde de göz yaşlarınızın özgürlüğüne kavuşacağı unutulmaz bir eser okumak isterseniz tavsiye ederim.