hayata dair +12
Ümit Yaşar Oğuzcan diğer her şair gibi aynı konuları ele alarak yazmıştır. Lakin bu şair de farklı olan bir şeyler var. Gerçekten çok farklı. Okurken o kadar sert lakin bir o kadar da gerçekçi yazmış ki insan bir duraksıyor. Belki de intihar eden oğlu Vedat'a itafen yazıldığı için farklıdır kim bilebilir...
Kitabı bitirmeme rağmen dönüp dönüp tekrar okuduğum yerler oldu. Yine aynı tepkiyi verdim. "Waooow!" Sonra durup düşünür bir insan hiçbir kimse durduk yere böyle şeyler düşünemez, böyle hissedemez kim bilir neleri gördü diye düşündürür.
Sevginin en gerçek halini,felsefeye yönelik, dine yönelik,Tanrıya yönelik, hayata yönelik, toplumsal yaşamaya yönelik ve nice varlıklara eleştirisini lakin bir yandan da sevgisini, saygısını(!),üstünlüğünü kabul ettiğini(!)gösteriyor.
Şairin okuduğum ilk kitabıydı ve iyi ki satın aldım diyorum. Bazı kitaplar kişinin kendi kitaplığında olmalı diye düşünürüm, özeldir çünkü onların yeri. Bu kitap ve şair benim için tam olarak öyle.
Ümit Yaşar Oğuzcan garip akımından etkilenmiştir. (Orhan Veli'nin temsilcisi olduğu akım.) Çocukluğunda kızamık çıkarırken ateşi çok yükseldiği için kekeme kalmasına sebebiyet vermiştir. Lakin deniliyor ki şiir yazarken hiç de kekeme gibi olmazdı. Ne garip değil mi...
Ümit Yaşar Oğuzcan hayatın ona yaşattığı, yaşatamadığı ve nice nedenlerden dolayı depresif birisidir, bu yüzden şiir yazarken hayat ile bağını tamamen koparırdı buna itafen defalarca kez denemesine rağmen başarırız olan intihar girişimleri de bir örnek... Oğlu Vedat babasını gözlemleyerek ve örnek alarak git gide o ruh haline bürünüyor ve tek bir seferde intihar ederek yaşamına son veriyor yani babasının yapamadığını yapıyor. Ve babasına bıraktığı not ise unutulmaz:" Baba,öyle intihar edilmez,böyle edilir."
Bunun üzerine de Galata Kulesi adlı şiirini Vedat için yazmıştır. Şiir kitabını okuduktan sonra hayatını daha çok merak ettim çünkü bilirdim ki böyle yazmak kolay değil, çok derinlerde bir şeyler olmalı,yaşanmalı.
Bu şiir kitabı bana pek çok şey kattı ve yazarın hayatını okumak beni derinden etkiledi,kaliteli okumak anlayışı herkes de farklı olabilir ama ben buna kaliteli okumak derim.