2024 26. kitabı
Okunma: 19 Temmuz 2024 18:57
Eşlikçi Kız, Rus yazar Nina Berberova'ya ait bir eserdir. Eşlikçi Kız, uzun öykü türünde bir eserdir ve 93 sayfadan oluşmaktadır. Eser, 1936 yılında yayımlanmıştır. Soneçka, yetenekli bir piyanist olması dışında pek bir varlığı olmayan bir genç kızdır. Alımlı ve çekici bir kız olmaktan uzak, yaşama karşı çekinceleri de olan kızın kendisi gibi annesi de piyanisttir. Annesi ile bir nevi yokluk ve sefalet içinde 1900'lerin başındaki Rusya'da yaşamaktadırlar. Soğuk günler ve fakirlik onları oldukça zorlamaktadır. Sonneçka'nın annesinin daimi öğrencisi Mitenka, Soneçka'ya Marya Nikolayevna adlı sanatçının yanında daimi olarak piyano çalması için bir iş teklifinde bulunur. Soneçka için gerçek ve kendi yaşamı şimdi başlamaktadır. Marya Nikolayevna, Sonneçka'nın aksine oldukça güzel,alımlı, zevkine düşkün, güzel sesli,rahat ve sıcak evlerde yaşayan, salonların, turnelerin aranan yüzü, maddi hiçbir sıkıntısı olmayan kısacası oldukça güzel bir yaşamı olan bir kadındır. Marya'nın kıskanılacak o kadar çok şeyi vardır ki Soneçka, kendi yaşamı ile karşılaştırdığında bu güzel kadının yaşamını alt üst etmek, kendi çektiklerini onun da çekmesini kalben çok ister ve bunu yapmak için fırsat kollar hatta bu onun amaçsız yaşamı için tek amaçıdır. O da: Marya Nikolayevna'nın yaşamını alt üst etmek. Eşlikçi Kız, insanın kıskançlık adına yapabileceklerini ve bunun için vermiş olduğu mücadeleyi konu alıyor. Eser de çok az karakter bulunuyor ve tek bir olay üzerinden ilerliyor. Tek olay üzerinden ilerlemesine rağmen eser kendini çok güzel içine çekiyor. Soneçka'nın yapmak istedikleri ve kendi içindeki iç mücadelesini yazar çok iyi işlemiş. Soneçka'nın içindeki durumu düşününce ona hak versem bile yapmak istedikleri korkunç şeyler. Yazardan okuduğum ilk eserdi ve gerçekten çok sevdim. Okuma sorunu yaşayanlar için bu kitabı okumalarını tavsiye ederim. Bu kitap sonrası o sorunu aşmış olacaksınız. Herkese keyifli okumalar dilerim.
Eşlikçi KızNina Berberova · Can Yayınları · 2019378 okunma