Cahit Zarifoğlu'nun "Yaşamak" adlı eseri, Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir. Bu eser, sadece şiirlerden oluşan bir kitap olmanın ötesinde, varoluşun derinliklerine inen felsefi bir sorgulamadır. Zarifoğlu, ustalıklı kelime oyunları ve şiirsel imgeler kullanarak okuru da bu sorgulamaya dahil eder.
işlenen temalar oldukça geniştir. Hayatın anlamı, ölüm, yalnızlık, sevgi, inanç ve özgür irade gibi evrensel temalar, Zarifoğlu'nun şiirlerinde derinlemesine ele alınır. Bu temalar işlenirken kullanılan dil yalın ve samimidir. Bu sayede okur, şairin duygularıyla kolayca bağ kurabilir ve kendi varoluşuyla yüzleşebilir.
Kitaptaki şiirler hüzünlü, umutlu, öfkeli, sakin gibi farklı duygular uyandırır. Zarifoğlu, bu duyguları ustalıkla kullanarak okuru şiirlerin içine çeker ve onu düşünmeye teşvik eder.
Zarifoğlu'nun şiirleri, okurun zihnini sorgulamaya ve kendi varoluşunu sorgulamaya iter. Bu sayede eser, okura kişisel bir yolculuk sunar.
Cahit Zarifoğlu'nun şiirsel yeteneğini ve derin düşüncelerini keşfetmek isteyen herkese "Yaşamak"ı okumalarını tavsiye ederim.