Yeni Türkçe'de ki hatıra türünün en yetkin örneklerinden biri olan Yaşamak, toplumsal olarak bir ışığa dönüştürmek istediğimiz acıya, bireysel bir dünyada aydınlık sağlamaktadır. Zarifoğlu, çevremizde gelişen olayların gözümüzü yorduğu ve bizim, hayatın bütünsel akışıyla olan bağlarımızı güçlükle koruduğumuz dönemde, o bağlara canlılık veren birkaç şairimizden biridir. Yaşamak, şiirindeki derinliğin yol açtığı açılım getiren ve şaire ait iç dünyanın zenginliğini gözler önüne seren bir eserdir. Şair, yaşamayı varlık ve oluşun özüne dokunan bir derinlik içinde algıladığı ve arka planındaki hikmetle anlaşarak yaşadığı için, aynı hikmetin onun anlatımında parıldaması pek tabiidir.
220 sayfa

224 syf.
Puan vermedi
Kısa bir şiir ve ardından “ne çok acı var” diye başlıyor kitabımız… Sonra kendinizi Zarif adam ile beraber altmışlı yetmişli yıllarda buluyorsunuz. Yaşamak… Bence bir kitaba verilebilecek mükemmel bir isim. Çoğu insan yaşadığını sanıyor ama aslında yaşamıyor. Yaşamak denilemez buna. Ama Cahit Zarifoğlu yaşamayı beceren sayılı insanlardan bir
10/10 puan verdi
“Bir kalbiniz vardır onu tanıyınız.”
Saf dille ve saf kalple yazılmış bir eser, Yaşamak. Samimi ve sahici bir kitap… Ve biraz da zorlayıcı… Kendini herkese açmayacak kadar. *** Kitapla tanışmam, “100 Kitap Listesi” ile oldu. 2021 yılının Mart ayında okumuştum. “Yedi Güzel Adam” ile az çok Cahit Zarifoğlu’nu duymuştum elbette ama bu zarif adamı bu kadar geç tanımış olmak büyük bir
9/10 puan verdi
Kalemi zor Zarifoğlunun, anlatımı derin, samimi ve içten... Lakin bir o kadarda karmaşık ve içe kapanık.Sevgiyi, hasreti, hüznü, acıyı, babası ile olan hoş muhabbetini ince ince işleyecek ruhunuza ve okudukça açılacak kelimeler, cümleler sizi içine çekecek.Bu kadar zarif bir yüregi hangi kelime tarif edebilirdi ki.Bizi asıl etkileyen anlaşılan ve anlatılmak istenen arasındaki uçurum. Eminim bu kitabı okuyan bütün okuyucular da kitabın yazarı da aynı cümlede farklı şeyler anlamıştır. Yazar'ın özel dünyasına bir yolculuk olduğu için kolay kitap değil öncelikle, sizi yorabilir, ama okunmalıdır...
YaşamakCahit Zarifoğlu · Beyan Yayınları · 202010,1bin okunma
Kitap yarım bırakmayı sevmem ancak gönülsüz okumayı da sevmiyorum bu yüzden devam etmeme kararı aldım. Zarifoğlu'nun 2. Kez Eserini okuyorum ilkini de pek sevememiştim. Sanırım kalemi bana göre değil
10/10 puan verdi
Bir besmele,içinde istiğfar da bulunan. Acz bulunan... Sonra bu zarif adam şöyle devam etmiş: Ne çok acı var. Okudum... Hemde defalarca okudum aynı cümleyi. Sanki dünyada bu kadar acı olduğunu ilk kez birinden böyle açıkca işitmiş ve ürkmüştüm. Ürkmüştüm çünkü bir ân bütün haşmetiyle dünyanın acılarından bir vücut vuku bulmuş ve beni derinlerine
8/10 puan verdi
Yalnız Bir Adamın Varoluş Mücadelesi
Cahit Zarifoğlu'nun "Yaşamak"ı, sıradan bir günün akışında insan ruhunun derinliklerine inen, şiirsel bir başyapıt. Kemal adında yalnız bir adamın gözünden, modern insanın varoluşsal bunalımını, aşk acısını ve toplumla olan karmaşık ilişkisini anlatan eser, okuru da kendi varoluşuyla yüzleşmeye davet ediyor. Zarifoğlu, yalın ama etkileyici diliyle Kemal'in iç dünyasını ustalıkla resmediyor. Her cümle, okurun zihninde yeni anlamlar ve çağrışımlar uyandırıyor. Şiirsel imgeler ve metaforlar ise metne derinlik katıyor, adeta okuru hikayenin içine çekiyor. "Yaşamak" sadece bireyin ruhuna odaklanmakla kalmıyor, aynı zamanda toplumun karanlık yüzlerini de gözler önüne seriyor. Kemal'in yaşadığı aşk acısı, toplumun dayattığı tabular ve ahlak anlayışıyla keskin bir zıtlık oluşturuyor. Zarifoğlu bu zıtlıklar üzerinden bireyin özgür iradesini ve varoluş mücadelesini sorguluyor. Eser, varoluş felsefesine dair önemli sorgulamalar sunuyor. Yaşamın anlamı, özgür irade, sevgi ve ölüm gibi temalar derinlemesine işleniyor. Zarifoğlu, okuru bu sorularla yüzleşmeye ve kendi cevaplarını bulmaya teşvik ediyor.
8/10 puan verdi
Sıradanlığı Aşan Bir Bakış Açısı: Yaşamak İçin
Cahit Zarifoğlu'nun kaleminden çıkan "Yaşamak İçin" adlı eser, sadece bir kitap değil, aynı zamanda derin bir düşünce yolculuğudur. Zarifoğlu'nun kendine özgü üslubu ve derin felsefi bakış açısı, okuyucuyu adeta bir keşif yolculuğuna çıkarıyor. Eser, yaşamın anlamı üzerine derin düşüncelere yol açıyor. Zarifoğlu, sıradanlığı aşan bir bakış açısıyla insanın varoluşsal sorgulamalarına ışık tutuyor. Yaşamın karmaşıklığını ve derinliğini ustalıkla işleyerek okuyucuyu düşünmeye sevk ediyor. Zarifoğlu'nun dilindeki incelik, her cümlenin altında yatan derin anlamı vurguluyor. Kelimelerle oynayarak, okuyucunun zihninde derin izler bırakıyor ve onu düşünmeye teşvik ediyor. Eser, insanın iç dünyasına yolculuk yapmayı amaçlıyor. Zarifoğlu, okuyucuya içsel bir keşif fırsatı sunarak, kendi varlığını ve yaşamın anlamını sorgulamasına yardımcı oluyor. aynı zamanda bir rehber niteliği taşıyor. Zarifoğlu'nun derin felsefi düşünceleri, okuyucuyu hayata dair yeni perspektifler kazanmaya teşvik ediyor ve ona yol gösteriyor. yaşamın derinliklerine inen bir yolculuktur. Okuyucuyu düşünmeye ve sorgulamaya yönlendirirken, aynı zamanda insanın varoluşsal karmaşıklığını anlamaya davet ediyor. Bu kitap, sadece okunacak bir eser değil, aynı zamanda üzerine düşünülecek, tartışılacak ve hayata dair yeni bakış açıları kazanılacak bir başyapıttır.
Hüzün, Umut ve Özgürlük Yaşamak
Cahit Zarifoğlu'nun "Yaşamak" adlı eseri, Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir. Bu eser, sadece şiirlerden oluşan bir kitap olmanın ötesinde, varoluşun derinliklerine inen felsefi bir sorgulamadır. Zarifoğlu, ustalıklı kelime oyunları ve şiirsel imgeler kullanarak okuru da bu sorgulamaya dahil eder. işlenen temalar oldukça geniştir. Hayatın anlamı, ölüm, yalnızlık, sevgi, inanç ve özgür irade gibi evrensel temalar, Zarifoğlu'nun şiirlerinde derinlemesine ele alınır. Bu temalar işlenirken kullanılan dil yalın ve samimidir. Bu sayede okur, şairin duygularıyla kolayca bağ kurabilir ve kendi varoluşuyla yüzleşebilir. Kitaptaki şiirler hüzünlü, umutlu, öfkeli, sakin gibi farklı duygular uyandırır. Zarifoğlu, bu duyguları ustalıkla kullanarak okuru şiirlerin içine çeker ve onu düşünmeye teşvik eder. Zarifoğlu'nun şiirleri, okurun zihnini sorgulamaya ve kendi varoluşunu sorgulamaya iter. Bu sayede eser, okura kişisel bir yolculuk sunar. Cahit Zarifoğlu'nun şiirsel yeteneğini ve derin düşüncelerini keşfetmek isteyen herkese "Yaşamak"ı okumalarını tavsiye ederim.
Puan vermedi
Bir kalbiniz vardır onu tanıyınız. Bir şehir kadar kalabalıktır bazıları Bir dehliz kadar karanlıktır bazıları Konuşurlar İsterler Susarlar Dinlememişseniz nice yıl kalbinizi Ev meslek iş para geçim diyerek Düşünün şimdi bir de Şehirlerde kasaba ve köylerde Başını eğmiş kalbiyle söyleşen bir kişi olduğunuzu.
10/10 puan verdi
"Ruhumuz dar bir şeridin içinden sızılarla geçiyor."
En çok tekrar okuduğum eserdir kendileri... Her defasında ilk defa okuyormuş gibi büyüleniyorum. Etkisini hiç yitirmiyor sözcükler. İnsanın taa içinden koparak gelip, en derine de temas edebilme gücü olunca bu dokunuş nasıl etkisini yitirsin, bu ışık nasıl sönsün. Hayatımda her alanda ve açıdan tanıdığım en hüzünlü insan diyebilirim Cahit

Cahit Zarifoğlu
Cahit ZarifoğluYazar · 35 kitap
Abdurrahman Cahit Zarifoğlu (d. 01 Temmuz 1940, Ankara - ö. 07 Haziran 1987, İstanbul), Türk şair, yazar. Aslen Kahramanmaraşlı'dır. 1940 yılında Türkiye'nin başkenti Ankara'da doğmuş olan şairin çocukluğu Kahramanmaraş'ta geçmiştir. Edebiyata, Kahramanmaraş Lisesi'nde iken şiir ve kompozisyon yazarak başlamış, lise sonrasında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünde okumuş ve buradan mezun olmuştur. Öğrenciliği sırasında çalışmak zorunda kalınca, sayfa sekreteri olarak çalışmış yine bu dönemde Diriliş Dergisinde çeşitli şiirleri yayımlanmıştır. 1976'dan sonra, kurucularından olduğu, Mavera Dergisinde şiirleri, birkaç hikâyesi, senaryo çalışmaları, günlükleri ve "Okuyucularla" ismini verdiği sohbetleri yayımlanmıştır. Değişik zamanlarda ilkokul öğretmen vekilliği ve Almanca öğretmenliği yapmasının yanı sıra, Mavera Dergisi'ni çıkartmaya başladığı süreçte TRT Genel Müdürlüğü'nde mütercim sekreter olarak da görev almıştır. 1987 yılında vefat etmiştir. Mezarı Beylerbeyi'ndeki Küplüce mezarlığındadır. “Yedi Güzel Adam” adıyla anılan isimler Türk edebiyatına damga vuran Cahit Zarifoğlu, Erdem Bayazıt, Rasim Özdenören, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan, Alaeddin Özdenören ve Ali Kutlay'dır. Yolları Kahramanmaraş'ta kesişen 7 Güzel Adam'ın eğitim gördüğü 169 yıllık tarihi Maraş Lisesi 2019 mart ayında müzeye çevrilmiştir.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.