DONUK ÇAĞLAYAN
2025 73. kitabı
BUZ SARAYI Norveçli Yazar Tarjei Vesaas (Vesos okunur) , Türkçesi:Melih Cevdet Anday Cem Yayınevi; 1972, 190 Sayfa Tarjei Vesaas'ın (Vesos) BUZ SARAYI adlı romanını devrettim. Bu roman Norveçli Yazarımızın en sevilen eseridir sanıyorum. Roman olmasına roman ama şiir gibi bir anlatımı var, kısa cümleleri ve yalın üslubu var, tüm bunlarla Vesaas gönlümü âdeta fethetti. 190 sayfalık bu romanı iki gün içinde devrettim. Cumartesi günü Beyoğlu'ndaki Sahaflar Çarşısı'nda bulup almıştım Buz Sarayı'nı. Tomris Uyar ile yapılmış tarihî bir söyleşide okumuştum Uyar'ın bu romanı pek beğenmiş olduğunu; listeme almıştım. Türkçe'ye Melih Cevdet Anday çevirmiş ki, son derece beğendiğim bir Yazarımızdır. Daha önceki çevirileri dahil Anday'ın elinden ne çıkmış olursa olsun, okurum. BUZ SARAYI için masal tadında bir roman diyebilirim. İki küçük kızın -onbir yaşlarında- birbiriyle arkadaş olmalarının ardından yaşanılan olayları anlatıyor. Buz sarayı bu kızların yaşadığı bölgedeki bir çağlayanın üzerinde suyun donmasıyla meydana gelmiş doğal bir yapıdır... O kadar güzel ve o kadar büyüktür ki insanları içine çeker... Bu küçük kızlardan biri bu buzdan saraya gidiyor yalnız başına. Merak içinde bu buz sarayının odalarına girip çıkmaya başlıyor. Bir zaman sonra dışarıya çıkamayacak kadar yönünü, yöresini şaşırıyor. Kurgu pek basit, olaylar örgüsü çok güdük kalmış gibi görünse de romanı devredip kapağını kapattığımda çok hoş bir eser okuduğumu fark ettim. Özellikle on-onaltı yaşlarI arasındaki çocuklarımıza okutulmalı.
Buz SarayıTarjei Vesaas · Cem Yayınevi · 1972384 okunma