···Okunma: 09 Haziran 2024 18:27 Kitabın yazarı L. Frank Baum, 1856 yılında New York’ta doğdu. Kariyer hayatı gazetecilikle başladı. Kırklı yaşlarından itibaren çocuklar için yazan Baum, ilk kitabı “Baba Kaz” ile büyük bir başarı yakaladı.
“Oz Büyücüsü” ise yazara “Amerikan masallarının babası” unvanını kazandırdı. Çoğunluğu gençler için olan ve elliden fazla romanı bulunan yazarın, kısa hikâyeleri ve şiirleri de bulunmaktadır.
Ayrıca “Oz Büyücüsü”nden sonra yazar 13 “Oz” kitabı daha yazmıştır. Baum 1919 yılında hayatını kaybetmiştir.
"Oz Büyücüsü” sadece bir kitap olmakla kalmamış hem sinema hem de tiyatroya uyarlanan bir eser olarak da diğer dallara ilham kaynağı olmuştur. Yazar eski masalların zamanının geçtiğini, özellikle de çocukları korkutacak ya da endişelendirecek şu cinli perili masalların bırakılması gerektiğini düşünmektedir. Sadece çocukları mutlu edecek masal döneminin geldiğini vurgulamaktadır ve kendi kitabı “Oz Büyücüsü”nü de bunun bir öncüsü olarak göstermektedir.
Kitapta, hikâyenin protagonisti küçük Dorothy’nin bir kasırga ile başlayan ve Oz Diyarı’nda devam edecek olan yolculuğu, bu yolculukta başına gelen maceraları ve kazandığı dostlukları anlatılmaktadır. Köpeği Toto ile yaşayacağı bu macera dolu günlerde Dorothy evine geri dönmek isterken, tanışacağı dostlarından “Korkuluk” kendine bir beyin, “Aslan” biraz cesaret, “Teneke Adam” da bir kalp arayacaktır. Çok keyifli, akıcı ve sevimli bir masal kitabı.
1890’ların Amerika’sındaki ekonomik, politik ve toplumsal durumun sembolik bir alegorisi olarak da değerlendirilen bu kitap masal olması nedeniyle çocuklara hitap ederken; bu tarz bir alegori özelliği taşıdığı için ve toplumsal olaylara dem vurduğu için de yetişkinlere hitap etmektedir.
#kitap #kitapincelemesi #kitaptavsiyesi #OzBüyücüsü
#FrankBaum #kitapyorum