·184 syf.····Okunma: 23 Temmuz 2024 17:58 Yaşlı, yoksul bir katip olan Makar ile öksüz veremli genç kız olan Varvara'nın mektuplaşmaya dayanan aşkını anlatıyor roman. Rusyadaki halkın 1840lı yıllarındaki fakirliği kitabın atmosferine iyice işlenmiş. En son bu kadar yoksulluğun yoğun anlatımını Knut Hamsunun "açlık" romanında hissetmiştim.
Aynı zamanda uzaktan akraba olan bu iki yoksulun aşkı birbirlerine acımaya , merhamete dayanıyor. Yeri geliyor mektupları baskalarının eline geçiyor alay konusu oluyorlar. Ama bu mektuplasma bu iki mazlumun yasam amacı haline geliyor. Romanın sonunda Varvara zengin olarak anılan ancak bir o kadar da kaba ,gaddarlığı ile tanınan bir adamla evleniyor. Her ne kadar İhtiyar Makar başlarda düğün hazırlıklarına yardım etse de düğünden bir gece önce yazdığı mektupla Varvarayı kararından döndürmeye çalıştığı mektupla kitap sonlanıyor.
Kitabın önsözünde Dostoyevskinin ilk eseri olan "Insancıklar"ın ilk yayınlandığında eleştirmenler tarafından fazla şişirildiği. Yazarın sonraki kitaplarının ise kıskançlık nedenli yerildiği ve yıllar sonra değerinin anlaşıldığından bahsediliyor. Açıkçası ben de çok etkilenmedim kitaptan ama o dönemki Rusyanın sosyolojik açıdan incelenmesi bakımından güzel bir eser. Ayrıca bolca da Gogol'un eserlerine atıfta bulunulmuş. Bu da şahsımda oldukça merak uyandırdı. Bir sonraki okuyacağım eseri belirlemiş oldu.
İyi okumalar..