İki Şehrin Hikayesi
2023 1. kitabı
Okunma: 29 Ocak 2023 00:00
Yaşanması gereken bir devrim yaşandığında süreç hep kolay ve adaletli mi ilerler? İnsanoğlu ezildikten sonra sahip olduğu güçle ezmeye devam mı eder? Yoksa hak olanın, doğru olanın savunuculuğınu yapmaktan vaz mı geçer? Peki ya adalete, doğruya karar veren nedir? Yasalar mı, insanlar mı? Ailenin işlediği suçlar seni suçlu kılmak için yeterli midir? Fransız İhtilali yaşanması gereken bir olaydı. Devrimdi! Cumhuriyetti! Özgürlüktü! Peki bu cumhuriyetin temellerinin atılma süreci cumhuriyete özgü müydü? O dönemin Fransa'sı ne kadar rezil bir yer ki Victor Hugo Sefiller kitabında "Bir ekmek çaldığım için beni hapse attılar ancak bana 6 ay ekmek verdiler." diyor. Bu kitapta da benzer bir şekilde Doktor Manette 18 yıl boyunca Bastille'de mahkum yaşıyor ve akıl sağlığını tamamen kaybetme noktasına geldiği anda serbest bırakılarak akıbetinden hiç haberdar olmadığı ve kendisi hapisteyken doğmuş olan biricik kızı Lucie'ye kavuşuyor. Bu dönem romanlarında bana oldukça ilginç gelen bir durum olsa da bunlar, o dönemin gerçekleriymiş. Kitapta neden anlatıldığını bilmediğimiz birçok olay son 100 sayfada bir yapboz parçası gibi birleşiyor ve hikaye tamamlayıcı bir hale geliyor. En doğru düzenin savunucuları bile yeri geldiğinde adaleti ve dürüstlüğü kendi çıkarları doğrultusunda sağlıyor. Yıllarca sefil bir hayat sürmüş insanlar çözümü uçurdukları kelle sayısında arıyor. Cumhuriyeti gerirdiklerini söylüyorlar ama istedikleri insanların ilk çağlarındaki ilkellik! Hesapsızlıkla her şeyin kralı onlar olmalılar çünkü bunu hak ettiler! Kitap sadece Fransız İhtilali anlatmasıyla değil, barındırdığı karakterler ve sosyolojik çözümlemelerle insanın ömrü boyunca mutlaka okuması gereken kitaplardan biri! [Karakterler hakkında aldığım birçok not ve olay var ancak bütün bunları burada yazarak hem kitaba dair ön bilgi vermek istemiyor hem de notlar tekrar yazamayacağım kadar uzun :') ] Ocak 2023
İki Şehrin HikâyesiCharles Dickens · Can Yayınları · 202376,5bin okunma