2024 52. kitabı
ŞAFAĞIN ROBOTLARI - ASIMOV (ROBOT SERİSİ 3. KİTAP) Ana karakterlerimiz Dedektif Baley ve Robot Daneel ile tekrardan buluşmak için sabırsızlanıyordum. Şafağın Robotları seride en en en sevdiğim kitap oldu. (Son bir kitap kaldı serinin bitmesine.) Bu seferki cinayetimiz biraz farklı çünkü bir robot öldürüldü! Robot öldürülür mü? Öldürülmez değil mi? Zihni bloke edildi demek daha doğru olur gibi geliyor. Aurora gezegeninde bir robot işlevsiz hâle getiriliyor ve bu da aynı bizim R. Daneel gibi insansı bir robot. Bir önceki kitabımız Çıplak Güneş’te seriye Solaria gezegeninden Gladia katılmıştı ve bu kitapta da bolca Gladia karakterini görüyoruz. Çünkü zihni bloke edilen robot onun robotlarından biri. Bu kitap serinin önceki kitaplarının neredeyse iki katı sayfa sayısı olarak. Bol betimlemeli, bol diyaloglu, bol açıklamalı bir kitap. Ama bir şey diyeyim mi? Asla sıkmıyor insanı ki ben bol betimlemeden sıkılan bir insanım normalde. Her şeyi en ince ayrıntısına kadar anlatmış olmasını çok sevdim. Normalde bu tarz serilerde farklı bir evren oluşturduysa yazarımız, her şeyi yüzeysel geçer. Olayları birbirine bağlayamaz ve ben de bir şey anlayamam. Ama Asimov bu seride, bizim Baley’in tuvaletine kadar anlatmış, açıklamış. İnsanın kafasında bir soru işareti kalmıyor yani herhangi bir şeyle ilgili. Şunu da söyleyeyim ki bu kitapta bolca seks konusu işleniyor ama şöyle: birileri seks yapıyor ve o anlatılmıyor. Dünya harici diğer gezegenlerde seksin insanlar ve robotlar için neyi karşıladığından bahsediliyor. Açık saçık bir sahne yok yani. Kitap sadece farklı evrenler, robotlar ve cinayet değil aslında. Birçok toplumsal mesaj içeren bir kitap. Olay örgüsü harika ilerliyor. Son sayfasına kadar büyük bir merakla okudum ve son bölümü beni benden aldı. Baley ve Giskard’ın diyalogları harikaydı. Çok zekice yazılmış, insanı şok eden bir seri. Ayrıca Daneel’i o kadar seviyorum ki o benim minik robotçuğum yahu, duyguları olmadığına inanamıyorum. Çok keyif alıyorum bu seriyi okurken. Ben bayağı sevdim. Hatta bayıldım. Dördüncü kitap olan ‘Robotlar ve İmparatorluk’ için sabırsızlanıyorum.
2024 Okuma Raporları
Şafağın RobotlarıIsaac Asimov · İthaki Yayınları · 2022890 okunma