2024 9. kitabı
Okunma: 01 Temmuz 2024 00:00
3 Temmuz 2024 Dün bitirdiğim ancak hissettiğim duyguların sönmemesi için adına hiçbir yazı yazmadığım bir kitap oldu. Aklımda oldukça bilinmezlik ve soru işareti bırakarak biten bir kitaptı. Kitabı bitirir bitirmez ikinci kitabı olan "Görmek" adlı kitabı bulmak ve okumak için dışarıya çıktım ancak bulamadım. İnternetten sipariş ettim ve gelene kadar herhangi bir yorumda bulunmak istemedim ancak aklımdan silinip giderse diye çok korktum. Daha kitabın genel yorumlarını ve incelemelerini okumadım. İkinci kitabını okumadan eğer incelemeleri okursam kitabın gerçekliğine karşı önyargı oluştururum diye korktum. Bu yıl beni gerçek mânâda hayatın içinde hissettiren kitaplardan birisi oldu. (En çok etkilendiğim ve izlerini hâlâ ilk gün olduğu gibi heyecanla gördüğüm kitap, Orhan Pamuk'un 'Masumiyet Müzesi' oldu.) Kitabın içindeki duygular o kadar güzel ve gerçekçi hissettirilmiş ki... bayıldım! Kitabın konusu hakkında herhangi bir yorum yapmayacağım çünkü bir şeyi tamamlamadan ya da öğrenmeden kesin bir yorum yapmayı hiç sevmem. Kitabı okurken, konusu ne diyen birine kitabın sonlarındaysam bile bilmediğimi söyler ve yorum yapmaktan kaçınırım. (Bazen bir kitabın her şeyi sonda gizli olabiliyor.) Ama aklıma takılan o kadar çok şey var ki... Misal, Doktorun karısı kiliseye gittikten sonra gözü beyaz bantla boyanmış figürleri gördükten sonra neden körlük sonra erdi? Peki doktorun karısı neden kör olmadı ve doktorun karısının kör olmamasıyla kilisedeki gözü yerinden çıkmış, gözlerinde beyazlıkla ilgili hiçbir şey olmayan kadının bağlantısı var mıydı? Kilise olayı bir uydurma mı yoksa tarih içinde yaşanmış bir olaya dolaylı bir gönderme miydi? Doktorun son söylediği, "Bence biz kör olmadık, biz zaten kördük, Gören körler mi, Gördüğü halde görmeyen körler" cümlesi gerçek bir anlam mı taşıyordu yoksa edebi miydi? Gibi birçok soru beynimde dönüp duruyor... Ek not: Kitap hakkında incelemeleri, Görmek, adlı kitabı bitirmeden okudum ve izledim. Hâlâ kafamdaki karmaşanın çözümlenmesine ulaşamadım. Ah… Kitabın içince kaotik ölüm istencinin saf bir ilkellikle karışmasını okumayı özledim.
KörlükJosé Saramago · Kırmızı Kedi Yayınları · 2022131,9bin okunma