2024 82. kitabı
Okunma: 26 Temmuz 2024 14:30
TERSLİKLERİN BİR BÜTÜN OLARAK VÜCUT BULMUŞ HÂLİ OLAN YAZAR... ...NİETZSCHE... Sayın Nietzsche, her ne kadar karmaşık ve bazen anlaşılmaz gibi görünse de gerçekten ustaca bir yazar inkar edemiceğim... bu kitabı aldığımda çok sıkılırım yarıda bırakırım gibi zannetmiştim fakat yanılmışım.. eser gayet sürükleyici nitelikte. Alman filozof bu kitabında 3'e ayırdığı tarih anlayış tarzlarından bahsederek başlamıştır. Bunlar; - Anıtsal tarih - Antikacı tarih - Eleştiriyel tarih 'dir. Kitabın geri kalan kısmında ise çağdaş insanlarda ortaya çıkan tarih hastalığını ve bunların sebeplerini anlatır. Bu hastalık tarihin yalnızca bilim olarak görülmesinden kaynaklandığını ve bunun sonucunda da tarihin yaşamdan uzaklaştırılmasıyla ortaya çıkmış olduğunu belirtmektedir. Hastalığı tanımlayan Alman filozof tabi ki de bunun panzehirinide bizimle paylaşmıştır. Ona göre "tarih dışı" ve "tarih üstü" olmak bu hastalığın panzehirleridir. Tarih dışı; gerekli olunca unutabilmek, tarih üstü ise insanın yaşama dönüklüğü demektir. Bunların yanı sıra bize bir tarih okumanın ne kadar farkındalık katabileceğini, bunun nelere aydınlık getirebileceğini de hatırlatmaktadır. Bunu başarabilecek olanda Nietzsche'ye göre biz gençlerdir. :) Keyifli okumalar..
Tarihin Yaşam için Yararı ve SakıncasıFriedrich Nietzsche · İş Bankası Kültür Yayınları · 2018972 okunma