Bu ülkede böyle bir kitap yazabilmek açıkçası takdir edilesi bir durum. Çünkü yaşadığımız coğrafyadaki topluluk, bu içerikteki bir kitabı okumaya ne kadar hazır bilemiyorum. Ki hazır olmadıklarını da yazarın geçenlerde katıldığı bir tartışma programından sonra gördük. Yazar, programda hadis okuması yaptığı için günlerce linçlendi; hatta hakkında tutuklama kararı bile çıkartıldı.
İncelemeye gelecek olursak, kitap adından da anlaşılacağı üzere genel olarak Agnostisizm felsefesi üzerinde duruyor; ama çoğu inanca da değiniyor. Hatta bazı durumlarda yazar, inançlı biri gibi düşünüp inançsız kişilerin argümanlarına da nasıl cevaplar verildiğini objektif kalmaya çalışarak göstermeye çalışıyor. Örneğin, inançlı kişilerin şeyhler, dervişler tarafından nasıl manipüle edilip inançlarının sömürüldüğünü "anlamak isteyen" kişilere anlatmaya çalışıyor.
Eksi yönlerine de bakacak olursak, kitapta farklı farklı filozoflardan birçok alıntı ve dipnot var. Bu alıntılar ve dipnotlar pek felsefe okumayan kişilerin anlamasını güçleştirebilir ve okuma hızlarını olumsuz etkileyebilir. Tabii bunlara direkt olarak eksi yön diyemeyiz. Alıntılar sayesinde duymadığınız filozofları ve felsefe araştırmacılarını da öğreniyorsunuz; bu da alıntıların ve dipnotların avantajlı tarafı oluyor.
Kitap bence okunmaya değer. Kitabı okuyacak bazı kişilerin ufkunun açılacağını ve hayata başka yönlerden de bakmayı öğreneceklerini düşünüyorum.
Velhasıl, kitap hakkında daha fazla inceleme yapılabilir ama kimseyi sıkmak ve spoiler yedirtmek istemem. İyi okumalar.