2024 42. kitabı
Güzeldi ama ilk kitap kadar olmadı ben de. Eksikleri vardı bence. Memed'in ilk kitapta yaşadıkları, zaman ve olaylar alıp götürmüştü beni. Hele son kısımdan sonra açıkçası bu kitabı bir tık beklentimi yükselterek okudum. Yine kötü değildi, akıcılığı ve sıkmadan o dönemi okutması yerindeydi ancak okurken zaman kargaşası, kurgunun içinde atlamalar ve heyecanlı bir olay okurken daha çok mitleşmiş, ilahlaştırılmış olaylar okumak bir tık hoşuma gitmedi. Memed'in ilk kitapta yaptıklarına rağmen olayların yine başa, bu kez daha ağır olarak sarması üzücüydü. O dönemi, bunların gerçekten olduğunu bilerek okumak da kurguyu daha derin hissettirdi. Yaşananlar, köylülerin başına gelenler, cahillik ve en çok güvenilen devletin de aslında zalimle bir olması... Aslında dönüp bakınca o dönemin cahilliğiyle yarışır bir zamandayız. O zamandan bir farkı yok günümüzün de ya neyse... Köylünün cahilliği, Memed'i ilahlaştırması uzun uzadıya verilmişti. Bu kötü değildi ama alakasız bir canlıya çok başka bir anlam yüklenmesini sevmedim. Gereksiz, okuduğum ama aklımda kalmayan bölümler oldu o kısımlar. Başta da dediğim gibi kalem, olaylar değil ama kurgunun içine verilen mit havası ve okurken karışan zaman algısını pek sevmedim. Ana konu etrafında çok kopukluklar vardı. İlk kitap gibi olmadı yani.
İnce Memed 2Yaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 202039bin okunma