2024 26. kitabı
Okunma: 23 Temmuz 2024 09:32
Zerdüşt hakkında daha evvel bir kaç tane kitap okumuştum. Bir tanesi de 500 sayfaya yakındı ve 300 sayfası sanırım Zerdüşt’ün kürt olduğuna ikna etmekle geçmişti. Hiç biri bu tesadüfen aldığım 100 sayfalık kitap kadar tatmin etmemişti beni. Çok kısa olmasına rağmen çok detaylı ve derinlemesine bir araştırma. Zerdüşt tarihi, coğrafya, etimoloji, Ahura Mazda ve diğer kutsal varlıklar, zerdüşt dininin düalizm ve tektanrıcılığı, Zerdüştçülük inancına dair genel bilgiler, dinin esasları, ritüeller ve gelenekler üzerine doyurucu bilgiler içeriyor. Günümüzde bu dine inananlar hangi ülkede ne kadar nüfusa sahip. Bu inananlar ve dinin geçirdiği reform. Günümüz Zerdüşt inananları hangi ayin ve rütüleri uyguluyor, hangileri tarihe karışmış. Özellile İran ve Hindistan’da yaşayan Zerdüştlerin ayin ve ritüellerde yaşadıkları değişimler. Çoğu ilk kez duyduğumuz ilginç bilgiler barındırıyor. Özellikle kadınların adet görmesiyle ilgili bölüm çok garip. İdrarla temizlenme, sığır idrarı, köpekler ve en çok ilgimi çeken defin gelenekleri ve sessizlik kuleleri. Kutsal ateş tapınakları ve ateşin suyun saf ve kirletilmeden korunması. İslam dinine olan benzerlikleri ahiret inancı ile ilgili bölümlerde daha açık ve net görmek mümkün. Dinler tarihine ve Zerdüşt dinine ilgili olanlara tavsiye ederim. Çok beğendiğim ve sevdiğim bir kitap oldu.
Zerdüşt ve DiniMichael Stausberg · Runik Kitap Yayınevi · 202323 okunma